– Srbija je jedna od zemalja kojoj će uskoro biti olakšan pristup finansijskim fondovima EU, a samim tim i veća mogućnost za njihovo korišćenje, istakli su ambasadori Kipra i Bugarske, Homer Mavromatis i Georgi Dimitrov boraveći u Negotinu u okviru programa posete ambasadora zemalja članica Evropske unije opštinama u Srbiji. Ambasadori Kipra i Bugarske najavili su i ukidanje viza građanima Srbije, a bilo je reči i o pomoći ovih dveju zemalja, kao i ostalih članica EU, zemljama koje su na pragu ulaska u EU.

Osim sa čelnim ljudima opštine Negotin, ambasadori Homer Mavromatis i Georgi Dimitrov, kao i državni sekretar Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja profesor Ivica Radović i pomoćnik ministra Radislav Momirov, sastali su se sa predstavnicima privrednika, preduzetnika, civilnog sektora i negotinskog Eko- fonda. Jedna od tema ovih razgovora bila je izgradnja regionalne deponije u Halovu nedaleko od Zaječara i mogućnostima njenog relociranja na teritoriju negotinske opštine. Razlog za izmeštanje regionalne deponije, kako je to naglasio državni sekretar Ivica Radović, jeste njena udaljenost od pojedinih opština pre svega od Majdanpeka.

Zaštita životne sredine i pažnja koja se posvećuje ekologiji u Bugarskoj i na Kipru dominirali su u pitanjima koja su ambasadorima ovih zemalja postavljali negotinski gimnazijalci tokom posete ovoj obrazovnoj ustanovi gde je prikazan kratak film o Negotinu i priređena ekološka izložba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari