Ambasadorka Srbije u Zagrebu na promociji knjige Tuđmanovog ministra 1Foto: Twitter @Jelennah169

Ambasadorka Srbije u Zagrebu, Jelena Milić, pohvalila se na Tviteru da joj je najdugovečniji ministar pokojnog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, Mate Granić, na promociji potpisao njegovu knjigu „Diplomatska oluja“.

„Promocija dop izdanja knjige ‘Diplomatska oluja’ Mate Granića, doajena hrvatske diplomatije, u punoj sali NSK. Prilika za kratki razgovor tokom potpisivanja mog primerka. Nadam se da će mi ova knjiga pomoći u razumevanju okolnosti koje opterećuju naše odnose“, napisala je ambasadorka Jelena Milić na Tviteru.

Ona je okačila i slike sa potpisivanja knjige.

Ispod njenog naziva na koricama piše: „Sećanja najdugovečnijeg Tuđmanovog ministra“.

Ovaj ambasadorkin tvit izazvao je seriju psovki i uvreda u kojima je pitaju da li mu je čestitala na akciji Oluja i pozivaju da svrati i na promociju knjige o Anti Paveliću.

Mate Granić je julu 1991. bio potpredsednik Vlade Hrvatske, a dve godine kasnije postavljen je za ministra spoljnih poslova, gde je ostao sedam godina.

Bio je i pregovarač u postupku donošenja Dejtonskog sporazuma.

Mate Granić prvi je hrvatski političar koji je potvrdio da su hrvatski avioni 7. avgusta 1995. na teritoriji BiH napali srpsku izbegličku kolonu, ali je kazao da meta nisu bili civili već delovi vojske Republike Srpske Krajine.

Hrvatski mediji su navodili da je Granić, bivši ministar spoljnih poslova Hrvatske, na jednoj tribini prole godine rekao da su se u kolonu izbeglica „umešali tenkovi i kamioni koji su iz Hrvatske vozili naoružanje bosanskim Srbima“.

„Dakle, isti oni koji su u Hrvatskoj počinili zločine su to oružje nosili bosanskim Srbima. Bili su zato legitimna meta“, istakao je bivši šef hrvatske diplomatije.

On je dodao da je „bilo kolateralnih žrtava, kao i u operaciji Oluja, ali da kad se gleda istorija poslednjih 50 godina, takvih žrtava je u Oluji bilo manje nego u bilo kojoj operaciji saveznika, poput Iraka ili Avganistana“.

Nevladina organizacija Hjuman rajts voč je u izveštaju napisanom godinu dana posle akcije Oluja navela da je na osnovu razgovora sa svedocima, utvrdila da su „jedan ili dva hrvatska aviona“ raketirali kolonu u blizini Bosanskog Petrovca. Tom prilikom su pogodili dva kamiona i nekoliko vozila, te ubili najmanje pet i ranili 18 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari