"Ambicija da bude otac nacije": Sagovornici Danasa o "kucama i macama" u izjavama Vučića i Martinovića o broju dece naših građana 1Printskrin

Samo deset dana nakon izjave ministra Aleksandra Martinovića da on ima troje dece koje hrani a da neki opozicioni predstavnici „hrane kuče, mače, zlatnu ribicu…“, a nemaju decu, sličnu izjavu je posle njega dao i sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Donekle suptilniju, poručujući građanima koji mogu da imaju decu, da to što pre realizuju umesto da „šataju kuce i mace“.

Niko nema pravo da zadire u privatnost ljudi, suptilno daje savete u vezi sa planiranjem porodice, brojem dece, ali i revidirau stav parova u vezi sa potomstvom. Najmanje to mogu da rade političari, visoki državni funkcioneri, pa makar bili i sam predsednik države ili neko od ministara.

Zdravko Ponoš, predesenik pokreta Srbija Centar (SRCE) , kaže za Danas da ova izjava predsednika samo pokazuje koliko je bila neiskrena Vučićeva kritika Martinovićeve izjave kao i Martinivićevo izvinjenje.

„Obe izjave su deo iste vrednosne matrice i marketinške kuhinje usmerene ka SNS glasačkom telu“, smatra Ponoš.

Prema njegovim rečima, Vučić je sinoć išao i korak dalje, a nije mu prvi put da promoviše teoriju kako građani treba da imaju decu jer ta deca trebaju državi.

„Od takve izjave ne amnestira ga ni verovatnoća da on to stvarno ne misli, nego samo pokušava da se na jedan isčašen način pokaže kao državnik u stilu svojih istorijskih uzora. Svakako ne treba zanemariti ni mogućnost da je kod njega ozbiljno uznapredovala ambicija da bude otac nacije. To je onda gadan problem. Zrelim nacijama ne trebaju novi očevi, a i to se svakako ne postaje silovanjem te nacije i države, što Vučić redovno radi“, ukazuje Ponoš.

Dragana Rakić, zamenica predsednika DS, kaže za Danas da Aleksandar Vučić bira saradnike po vlastitoj meri, te da osim što su mu beskrajno lojalni, oni misle, govore i ponašaju se po uzoru na njega.

„Nijedan Vučićev saradnik, uključujući i ministra Aleksandra Martinovića, neće reći nešto što Vučić prethodno nije odobrio. Tako da nema razlike između Martinovićevog prebrojavanja u Skupštini ko ima, a ko nema decu od narodnih poslanika, i najnovije Vučićeve izjave o kucama, macama i deci. Sve to dolazi iz iste radikalske kuhinje iz koje su obojica potekli, a cilj je povrediti, poniziti i dehumanizovati političke neistomišljenike“, ističe Rakić.

Ona dodaje da su radikali nekada, a danas naprednjaci, uvek imali velikih očekivanja od žena: da rađaju decu u što većem broju koju bi oni posle slali u rat ili im prodavali drogu sa Jovanjice ili ih isterivati iz vrtića, već prema potrebi.

„Na sreću, sve to je iza nas, jer kriminalni režim Aleksandra Vučića uskoro odlazi u prošlost. Protesti Srbija protiv nasilja i pobunjeni ljudi koji su iz nedelje u nedelju na ulicama i trgovima širom Srbije doneće pravdu i normalnost u naše živote. Više se nikada nećemo prebrojavati ko i koliko ima ili nema dece. Biće jedino važno da budućim generacijama ostavimo društvo i državu koje se nećemo stideti“, poručuje Rakć.

„Ti voliš decu, koliko ti Milivojeviću imaš dece“, pitao je Martinović pre desetak dana poslanika Demokratske stranke Srđana Milivojevića i dodao „evo takvi nam drže lekcije“.

Ta izjava je izazvala ne samo buru u skupštini već i u javnosti, a rezultirala je Martinovićevim izvinjenjem.

Martinović se, podsetimo, posle svog neumesnog ispada u Skupštini izvinio rečima:

„Izvinjavam se svim ljudima u Srbiji koji su se osetili povređenim mojim govorom na sednici Narodne skupštine. Nisam imao nameru da uvredim građane Republike Srbije koji nemaju ili ne mogu da imaju decu, te smatram da je moj govor protumačen na potpuno pogrešan način“, navodeno je u javnom izvinjenju u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

U saopštenju Martinović se izvinjava i „predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Republike Srbije zbog neprijatnosti koju su imali usled mog govora“.

„Žao mi je jer sam, ponet emocijama, dozvolio sebi da kažem nešto što je moglo da se tumači na različite načine. Oni koji su pogrešno protumačili moj govor tvrde da sam rekao nešto što nikada ne bih pomislio da kažem“, napisano je u javnom izvinjenju Martinovića.

Da uputi izvinjenje pozvao je ga je upravo predsednik Srbije, koji je sinoć u intervjuu na Pinku ponovio slična stanovišta kao i Martinović.

Predsednik Srbije izjavio je da bi voleo da građanke i građani Srbije uz – ili, umesto kućnih ljubimaca – imaju više dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari