Prošlogodišnji problemi u poslovanju Turističke organizacije Priboj, kao i odustajanje od organizovanja nekih već tradicionalnih turističkih manifestacija, izbacivanje Top-a iz Regionalne asocijacije TO Zapadne Srbije, bili su razlog oštrih polemika i napada opozicije i dela javnosti na račun rada Direktora TOP-a i koalicije na vlasti.

 Kulminacija nezadovoljstva se dogodila na trećem Limskom biatlonu kada je život tragično izgubio učesnik raftinga Ljubenko Baja Ćuković, nakon čega su usledili i zahtevi za smenu Direktora Top-a, hitno podnošenje izveštaja UO Top-a, kako o organizaciji same manifestacije tako i kompletnog finansijskog izveštaja. Koalicija na vlasti koju u Priboju čine SNS, DSS, NS, SPS, PUPS i SDA, oglušavala se na zahteve opozicije i oštre kritike javnosti i zaposlenih u Top-u na račun rada Direktora, kojeg je na tu funkciji u podeli koalicionog plena, kadrirala Nova Srbija, sve do marta ove godine, kada je zbog potpunog kolapsa TOP-a , bila prinuđena da smeni Direktora i postavi novo lice na tu funkciju. Za novog Direktora TOP-a izabrana je Borka Puzović, dugogodišnji radnik i rukovodilac u računovodstvu više pribojskih preduzeća, što je pre nekoliko dan rezultiralo deblokadom računa i početkom realizacije planova za ovu godinu, a evo šta je nakon tri meseca od preuzimanja funkcije izjavila za naš list nova Direktorica TOP-a Priboj:

* Kakvo je trenutno stanje u TOP-u i jesu li sanirani svi ključni dugovi, koji su blokirali rad u prethodnih šest meseci?

Ključni dugovi su sanirani i veliko mi je zadovoljstvo i olakšanje da kažem da je račun TOP-a nakon šest meseci deblokiran, telefoni ponovo rade kao i internet komunikacija, tako da smo napokon operativni i u punom kapacitetu spremni za rad. Svi dugovi i obaveze iz prethodnog perioda na žalost nisu rešeni ali uz veliko razumevanje naših preostalih poverilaca nadam se da više neće biti blokada, već ćemo naše obaveze ispunjavati sukcesivno.

* Obzirom da je turistička sezona u punom jeku, ima li šanse da uhvatite priključak i uradite nešto na popravljanju poljuljanog imidža TOP-a i oporavku turizma u Priboju?

Mi u Top-u nismo ni u prethodna tri meseca sedeli skrštenih ruku i samo sanirali prethodne dubioze, već smo se aktivno spremali i radili i sa tim smanjenim kapacitetom na ovogodišnjoj sezoni i uz pomoć opštinskih struktura i njihovih obećanja napravili plan da sve ključne manifestacije koje su u prethodnoj godini bile ugašene ili imale negativne epiloge, ponovo oživimo kao i da u domenu seoskog turizma odemo i korak dalje!

* Da li se ti planovi odnose i na Ilindanske dane na Banji, jednoj od manifestacija po kojoj je Priboj i Pribojska Banja bili nadaleko čuveni?

Upravo su Ilindanski dani prvo što smo planirali da oživimo u sledećem periodu, i vratićemo sve one sadržaje koji su ih činili tako posebnim. U planu je gostovanje niške etno grupe, takmičenje frulaša sa Borom Dugićem u žiriju, takmičenje u govorenju zdravice, spremanju ćešketa, modna revija u etno kostimima, izložbe narodnih rukvotorina i drugi sadržaji. Očekujemo da ovogodišnje Ilindanske dane na Banji u jeku sezone poseti više desetina hiljada posetilaca sa cele Tromeđe čime bi vratili internacionalni karakter ovog narodnog sabora.

* Limski biatlon je prošle godine od veličanstvene manifestacije sa više od hiljadu učesnika, završen tragičnim utapanjem jednog raftera, i čiji se epilog očekuje od sudskih organa, pa šta u tom kontekstu možemo očekivati ove godine u promeni pristupa organizaciji jednog ovako zahtevnog događaja?

Još je prethodni Direktor i zaposleni u Top-u, započeli projekat preko granične saradnje sa Razvojnom agencijom Rudo iz Republike Srpske, koji podrazumeva dobijanje određenog broja čamaca i sigurnosne opreme za rafting, kao i obuku skiper. Ovih dana smo završili obuku skipera koju je obavio Aco Pastir iz Banja Luke, inače jedan od najpoznatijih instruktora na Balkanu, a dogovorili smo se sa njim da ove godine on bude Kapetan regate i sa svojim timom obezbeđuje rafting, a imaćemo kompletiranih 20 čamaca sa sigurnosnom opremom i prslucima i kacigama itd. Ove godine smo mnogo ozbiljnije pristupili organizaciji, pa smo u skladu sa zakonskim propisima pripremili i dokument koji će svaki učesnik spusta morati da potpiše o ličnoj odgovornosti, kao i mere koje preduzimamo da alkoholisane osobe i neplivači neće moći biti učesnici limske regate. Za dva dana Limskog biatlona biće ponovo organizovan i Lim fest, koji u zavisnosti od sredstava i mogućnosti dovođenja poznatih bendova pripremamo u saradnji sa Kancelarijom za mlade Priboj.

* Prostornim planom Republike Srbije, Priboj je označen kao poljoprivredni i turistički kraj, a seoski turizam sem ovog banjskog nije ni zaživeo u prethodnom periodu?

Mi smo uspeli da odemo i korak dalje u tom pravcu i potpisali smo sa Regionalnom Razvojnom Agencijom iz Užica ugovor kojim se oni uključuju u projekat seoskog turizma tako što će u selu Lunići nadomak Priboja, finansirati i edukovati jedno domaćinstvo kao opitno, i nadamo se da će nakon toga i perspektiva seoskog turizma biti veća i uz donacije i pomoć u organizaciji svih onih koji imaju želju da se bave seoskim turizmom da ćemo uspeti da napravimo promociju tog vida turizma i bogate ponude prirodnih lepota koje nudi Priboj i okolina.

Svi građani Priboja, a naročito meštani Pribojske Banje koji se bave i žive od turizma, sa optimizmom su primili vest da je TOP Priboj opet likvidan i aktivan, a prema njihovim rečima, gostiju na Banji ima kao i ranijih sezona uprkos klizištu koje je načinilo u zimskom periodu štetu građanima Banje, i da se nadaju sa oživljavanjem manifestacije Ilindanski dani da će broj posetilaca premašiti sva očekivanja što bi značilo i mogućnost nekih ranije najavljivanih razvojnih projekata i planova u Pribojskoj Banji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari