Američki ambasador na Kosovu: Masakr u Račku niko ne treba da poriče 1Novi ambarador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer FOTO: U.S. Embassy Pršstina, Kosovo/Fejsbuk

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer je danas poručio da „masakr u selu Račak u opštini Štrpce na Kosovu niko ne treba da poriče“, kao i da se „radi o namernom zločinu kako bi se uterao strah među Albance“.

Na 23 godišnjicu zločina u Račku Hovenijer je rekao da su „kao odgovor na ove zločine, Sjedinjene Države u saradnji sa NATO saveznicima, delovale u odbrani ugroženih civila u ime mira, slobode i stabilnosti“.

„Ovi ciljevi duboko predstavljaju američke i zapadne vrednosti. Smatramo da svi narodi, bez obzira na etničku ili versku pripadnost, zaslužuju da žive u slobodi“, rekao je ambasador.

Odgovarajući na pokušaje da se masakr u Račku negira Hovenijer je rekao da su „svesni napora da se preispita dobro dokumentovana istorija masakra u Račku i da se minimiziraju ili pogrešno protumače činjenice o ovim zverstvima“.

„Želim da budem jasan kao što je predsednik (SAD Bil) Klinton rekao tada i da to ponovo kažem sada, ovo je bio ubistven čin. Namerno i neselektivno, sa ciljem da utera strah u narod Kosova“, rekao je ambasador.

Prema njegovim rečima „istina se mora prihvatiti i njeno prihvatanje je prvi korak pravde“.

„Negiranje i veličanje ratnih zločina obeščašćuje sećanje na mrtve i vraća region unazad. Mir i pravda dolaze iz priznavanja zločina iz prošlosti. Od vitalnog je značaja da se takvi zločini ne dešavaju. Prihvatanje istine samo je prvi korak pravde“, rekao je Hovenijer.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Aljbin Kurti danas su položili cveće na spomen obeležje masakra u Račku i govorili na komemoraciji povodom ovog događaja u Štrpcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari