Američki državni sekretar Džon Keri upozorio je juče Severnu Koreju da su Sjedinjene Države potpuno spremne i sposobne da brane sebe i svoje saveznike u slučaju napada.


– Vrlo je jednostavno: ono što (severnokorejski lider) Kim Džong-Un radi je provokativno, opasno i lakomisleno. SAD neće prihvatiti da Severna Koreja raspolaže nuklearnim oružjem“ – rekao je Keri na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Južne Koreje Jun Bjung-Se.

Povodom najava Pjongjanga da će ponovo pokrenuti reaktore u nuklearnom kompleksu u Jongbjonu, koji je zatvoren od 2007, Keri je rekao da bi taj „vrlo ozbiljan korak“ bio „direktno kršenje“ međunarodnih obaveza Severne Koreje. Istovremeno su i Keri i šef južnokorejske diplomatije izjavili da su vrata i dalje otvorena za Severnu Koreju da se vrati pregovorima o nuklearnom razoružanju. Ministar spoljnih poslova Jun Bjung-Se rekao je da je južnokorejska predsednica Park Geun-Hje spremna da sa Severom izgradi odnose koji će se zasnivati na poverenju, ali da će Seul odgovoriti na provokacije Pjongjanga.

Pjongjang je juče zabranio južnokorejskim radnicima da uđu u industrijski kompleks Kesong, koji se nalazi na teritoriji Severne Koreje uz granicu sa Južnom Korejom, saopštili su zvaničnici u Seulu. Portparol južnokorejskog ministarstava za ujedinjenje Kim Hjung-Suk rekao je da je Pjongjang dozvolio radnicima da napuste Kesong i da se vrate kući, ali da je zabranio ulaz za 480 Južnokorejaca koji su juče trebali da odu na posao.

Severnokorejske vlasti su u obrazloženju odluke o zabrani navele trenutne političke okolnosti na Korejskom poluostrvu, rekao je Kim. Zabrana ulaska južnokorejskim radnicima u industrijski kompleks poslednja je u nizu vanrednih mera koje Pjongjang sukcesivno primenjuje otkako su u februaru Ujedinjene nacije Severnoj Koreji uvele dodatne sankcije zbog lansiranja balističke rakete. Desetine južnokorejskih kompanija imaju fabrike u Kesongu, gde koriste jeftinu radnu snagu Severa. U Kesongu je prošle godine proizvedena roba u vrednosti od 470 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari