Turska vojska bombardovala je juče glavnu kurdsku bazu u severnom Iraku, odgovarajući tako na napade kurdskih ekstremista na turske snage bezbednosti.

Avioni turske vojske bombardovali su najmanje 20 baza kurdskih pobunjenika od kraja avgusta i nastaviće napade, saopštila je juče turska vojska. Turski avioni bombardovali su 132 mete u vazdušnoj operaciji od 17. do 23. avgusta.

Oko 2.000 turskih vojnika počelo je juče operacije protiv kurdskih boraca u planinskoj oblasti Tunceli jer je u tim krajevima primećen veliki broj pobunjenika. Kurdski pobunjenici, koji traže nezavisnost od Turske, pojačali su nedavno napade na vojsku i policiju, u kojima je od jula poginulo više desetina pripadnika bezbednosnih snaga i najmanje troje civila. Ekstremisti koriste delove severnog Iraka koje kontrolišu Kurdi, kao baze za svoje operacije. Desetine hiljada ljudi izgubilo je život u sukobima te dve strane od 1984. godine.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan predao je SAD listu zahteva za pomoć turskim snagama u borbi protiv pobunjenika iz Radničke partije Kurdistana (PKK), javila je agencija Anadolija. „Predali smo listu zahteva za borbu protiv PKK“, izjavio je Erdogan na konferenciji za novinare u Njujorku nakon susreta sa američkim predsednikom Barakom Obamom.

Prema Erdoganovim rečima, Obama je izrazio spremnost SAD da pruže „svu podršku u borbi protiv terorizma“. Erdogan je posebno pomenuo mogućnost stacioniranja američkih bespilotnih letelica Predator na teritoriji Turske radi napada na položaje PKK-a u severnom delu Iraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari