Sirijski predsednik Bašar al Asad izjavio je da bi Sirija izašla kao pobednik iz eventualnog sukoba sa Sjedinjenim Državama, objavio je juče libanski list El-Ahbar.

S druge strane, predsednik SAD Barak Obama rekao je za televiziju Pi-Bi-Es da više nije pitanje da li će biti intervencije u Siriji, već kada će ona biti izvedena. On je ocenio da Asad „ubija desetine hiljada stanovnika“ svoje zemlje.

„Od početka krize, poznato vam je, čekamo trenutak da se pokaže ko je naš pravi neprijatelj“, rekao je Asad pred sirijskim zvaničnicima, navodi dnevnik, a prenosi Beta. Predsednik je poručio sirijskim zvaničnicima da zna da su „spremni da se suprotstave svakom napadu i sačuvaju domovinu“. „U pitanju je istorijski sukob iz kojeg ćemo mi izaći kao pobednici“, rekao je Asad.

Američke obaveštajne službe ocenjuju da nisu sasvim pouzdani podaci koji povezuju režim sirijskog predsednika Bašara al Asada s navodnim hemijskim napadom u kojem je prošle nedelje ubijeno 100 ljudi u Damasku, javlja Asošiejtid pres. Agencija prenosi da zvaničnici tih službi kažu da ostaju otvorena pitanja kontrole pojedinih zaliha hemijskog oružja u Siriji, kao i da nije sigurno da li je takav napad naredio Asad lično. U izveštaju Nacionalne obaveštajne službe navodi se da su Asadove snage najverovatnije odgovorne za taj napad, ali i ističe da podaci koji ukazuju na to nisu apsolutno pouzdani. Taj navodni napad je povod za vojnu intervenciju van okvira Ujedinjenih nacija.

Gardijan je objavio da Asad sprema kamikaze za obračun sa zapadnim silama. Do sada je navodno trinaest pilota potpisalo ugovor u kojima se obavezuju da će ići u samoubilačke misije.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da nije doneo odluku o eventualnoj intervenciji u Siriji. Obama je dodao, prenela je Beta, da su SAD ustanovile da je režim sirijskog predsednika koristio hemijsko oružje u napadu kod Damaska 21. avgusta, ali je isključio mogućnost „direktnog vojnog angažovanja“ SAD u građanskom ratu u Siriji. Američki predsednik je rekao da je važno da sirijski režim shvati poruku da mu je bolje da se ne usudi da ponovo koristi hemijsko oružje. Obama je ocenio i da će SAD imati dugoročne pozitivne posledice ako pošalju sirijskom režimu „poruku“ da prekine s takvim akcijama.

Konsultacije stalnih članica Saveta bezbednosti UN o britanskom predlogu rezolucije kojom bi se osudio „hemijski napad“ od 21. avgusta u blizini Damaska održane su u sredu, ali o ishodu sastanka nije bilo saopštenja. Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg ocenio je da je ovo prvi put „u 21. veku da se vodi hemijski rat“ i da je to „neprihvatljivo“.

Britanska opoziciona Laburistička stranka nagovestila je da možda neće podržati ni razvodnjenu verziju Vladine rezolucije o Siriji. Vođa laburista Ed Miliband juče je rekao da nije voljan da premijeru Dejvidu Kameronu da „blanko ček“ za moguće vojne operacije protiv Sirije. Stav laburista dovodi u pitanje ishod glasanja Parlamenta. Usvajanje rezolucije u principu će odobriti napade, ali će još jedno glasanje biti potrebno posle izveštaja istražitelja UN.

Predsednik Francuske Fransoa Oland je rekao juče da međunarodna zajednica mora da zaustavi eskalaciju nasilja u Siriji. „Treba sve učiniti za političko rešenje, ali do njega će doći samo ako je (opoziciona) koalicija u stanju da se pojavi kao alternativa i ako je međunarodna zajednica u stanju da uzvrati na eskalaciju nasilja za šta je hemijski napad samo ilustracija“, rekao je Oland nakon razgovora s liderom Sirijske nacionalne koalicije Ahmadom al-Asijem al-Džarbom.

Portparol francuskog ministarstva odbrane Pjer Bel rekao je juče novinarima da je vojska spremna da pošalje svoje snage u operaciju u Siriji, ako tako odluči predsednik Oland.

Predsednici Rusije i Irana Vladimir Putin i Hasan Rohani ocenili su da je „neprihvatljiva“ upotreba hemijskog oružja u Siriji. U telefonskom razgovoru, na inicijativu Rohanija, „obe strane su ocenile da je neprihvatljivo da iko u Siriji koristi hemijsko oružje“, saopštio je juče Kremlj. Putin i Rohani su istakli da je „neophodno naći političko-diplomatsko rešenje“ krize.

Stručnjaci UN koji istražuju navodni napad hemijskim oružjem ostaće do sutra ujutru u Siriji, izjavio je juče u Beču generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Egipat protiv napada

Protivljenje vojnoj intervenciji je izrazio i Egipat, čiji je ministar spoljnih poslova Nabil Fahmi izjavio da „Egipat neće učestvovati ni u jednom vojnom napadu protiv Sirije“. Protivljenju vojne intervencije u Siriji pridružile su se i zemlje Latinske Amerike – Kuba, Ekvador, Bolivija, Venecuela i Brazil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari