Tunišanska aktivistkinja Amina Sbui saopštila je juče da napušta ukrajinsku feminističku grupu Femen, koju optužuje za islamofobiju i netransparentno finansiranje. „Ne želim da moje ime bude povezivano sa jednom islamofobičnom organizacijom.

Ne poštujem akciju u kojoj devojke uzvikuju ‘Amina Akbar, Femen Akbar’ (parodija molitve) pred ambasadom Tunisa u Francuskoj ili kada pale zastavu Tavhida (islamista) pred džamijom u Parizu“, rekla je Sbui za izdanje Hafington posta za zemlje Magreba.

Sbui (18) kaže da te akcije Femena „pogađaju muslimanske vernike i njene bližnje“. „Treba poštovati svačiju veru“, dodala je Sbui. Aktivistkinje Femena protestovale su krajem maja u toplesu ispred zgrade suda u Tunisu pružajući podršku Amini Sbui, koja je tada bila u zatvoru.

Sbui je kritikovala i netransparentno finansiranje Femena, feminističke organizacije osnovane u Ukrajini sa sedištem u Parizu. „Nisu mi poznati izvori finansiranja pokreta. Pitala sam u više navrata Inu (Ševčenko, šeficu Femena), ali mi nije dala jasne odgovore. Ne želim da budem u pokretu gde je sumnjiv novac. A ako ga Izrael finansira, želim da znam“, objašnjava Amina, koja dodaje da je od sada „anarhista“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari