Amnesti internešenel: SNS ojačao vlast u parlamentu, na udaru mediji i NVO, rasprostranjena diskriminacija 1

Predstavnike medija u Srbiji i nevladine organizacije napadaju vladini i provladini mediji, ostvaren je zanemarljiv napredak u privođenju pravdi osumnjičenih za ratne zločine prema međunarodnom pravu, policija nije odgovarala na zlostavljanje građana tokom protesta.

Ovo su neki od glavnih zaključaka o Srbiji u godišnjem izveštaju međunarodne organizacije Amnesti internešenel (Amnesty International) o stanju ljudskih prava u 154 države sveta.

Kako se naglašava u izveštaju, široko je rasprostranjena diskriminacija žena, Roma i drugih etničkih manjina, LGBTI osoba i socijalno ugroženih.

“Srpska napredna stranka (SNS) ojačala je svoju vlast u parlamentu, bez efikasne opozicije da smanji svoju dominaciju. Dijalog o normalizaciji odnosa Srbije sa Kosovom koji je sponzorisao EU i SAD zastao je nakon nastavka u junu. Tenzije su porasle u septembru kada je Kosovo nametnulo svoju zabranu srpskih registarskih tablica”, ukazuje se u izveštaju.

Navodi se da nije bilo napretka u krivičnim prijavama 40 ljudi u Srbiji koji su pivedeni od strane policije tokom demonstracija 2020. godine.

Dodaje se da Nacrt zakona o istopolnim zajednicama, kojem se protivio predsednik Srbije, nije usvojen.

“Nacrt je dozvoljavao registraciju istopolnih partnerstava i pružao niz prava, ali je zabranjivao druga, uključujući pravo na usvajanje dece”, ukazuje Amnesti.

U izveštaju se ukazuje da su evropske države tokom 2021. godine vodile kontinuirani napad na odbranu ljudskih prava, targetirajući mirne demonstrante, novinare, aktiviste, sistem pravosuđa i civilno društvo, pokušavajući da ućutkaju njihovo neslaganje.

Amnesti ističe da su u brojnim delovima Evrope nezavisni i kritički glasovi ugušeni, ukazujući da su branitelji ljudskih prava, nevladine organizacije, mediji i opozicioni lideri bili mete protivpravnog hapšenja i pritvaranja.

Dodaje se da su vlasti u Poljskoj, Gruziji, Kirgistanu i Turskoj nastavile s narušavanjem nezavisnosti pravosuđa, pritome slabeći važnu kontrolu izvršne vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari