Ana Banko: Majmunske boginje su „samoograničavajuća“ bolest 1Foto: printscreen RTS

Virusolog i docent na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Ana Banko objasnila je u na televiziji K1 da su majmunske boginje virus koji je već decenijama poznat i da, prema tome, nema razloga za brigu.

– Majmunske boginje su virusna zoonza, što znači da se virus na ljude prenosi sa životinja. Inkubacioni period kod majmunskih boginja, odnosno period od
zaražavanja do manifestacije virusa, može trajati od sedam do 14 dana. Prve simptome koje dobija osoba obolela od majmunskih boginja su povišena telesna
temperatura, malaksalost, specifičan bol u leđima, bol u glavi koji se potom proširuje i na ostale delove tela – kazala je Blanko na K1 televiziji.

Ovi simptomi se, kako je dodala, mogu javiti dva do tri dana pre nego što zaraženi dobije osipe po koži.

„Važno je napomenuti da osobe koje se ne osećaju loše, takođe, mogu imati promene koje nisu primetne, a lokalizovane su u usnoj duplji, anusu i vagini“, objasnila je Banko.

Ona je naglasila da su načini prenosa ovog virusa znatno teži nego načini prenosa kovida, pa je tako lakše držati ovaj virus pod kontrolom.

– Reč je o infektivnim promenama na koži i infektivnim telesnim tečnosti, tako da, osim što se prenos može izvršiti sa životinje na čoveka, prenos se vrši i direktnim
kontaktom čoveka sa čovekom – dodirivanjem, ljubljenjem i seksualnim putem. Takođe, ako osobe žive zajedno i ako dele sve, može doći do transmisije – istakla je Blanko.

Međutim, kako je rekla, zbog već poznatog načina prenosa, prvenstveno se obaveštavaju bliski kontakti zaraženog i oni bi trebalo da prate svoje simptome. Ukoliko kod njih dođe do razvoja simptoma, dalji korak je samoizolacija.

Blanko je napomeula da za majmunske boginje danas nemamo specifičnu terapiju, kao i da se za lečenje koriste antivirusne terapije koje služe i za lečenje drugih virusnih infekcija.

– U najvećem broju slučaja majmunske boginje su “samoograničavajuća” bolest koja će za dve do četiri nedelje sama proći. To je DNK virus koji nema sposobnost mutacije, pa tako razlike u genom nisu primetne. Kod veoma malog broja pacijenata može doći do razvoja težih oblika ovog oboljenja. Smrtonosni ishodi majmunskih boginja nisu
zabeleženi nigde izuzev u Africi, gde je u pitanju jedan ozbiljniji soj praćen drugim virusima. Terapijski zbrinut pacijent je već primio adekvatnu terapiju, oseća se  dobro i može ići kući. Otkad su majmunske boginje prvi put identifikovane 1958. godine, ovo je prvi put da su zabeležene kod nas. Virus koji trenutno cirkuliše je neobičan samo iz razloga što se nikada ranije nije desilo da se simulativno javlja u različitim delovima sveta – zaključila je Blanko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari