Kako smo kao društvo došli dotle da dete poželi da ima nož i da sa njim ode u školu: Psihološkinja Ana Mirković o incidentu u „Ribnikaru“

Ostavite komentar


  1. Kako nasedate i sirite podmetacine vlasti/udbe to je neverovatno! Juce bas komentarisem kako ce sad obavezno text nekog dezurnog sablaznjenog psihologa i slicnih kad ono evo ga! Istina: nozevi se nose, i svakoj generaciji ih je bilo, i vatrenog oruzja takodje. Tamo 2000tih u mojoj osmovnoj i srednjoj, bilo je leptira,skakavaca,neki su cak dovlacili metke a bogme i vatreno oruzje. Niko nikog nije ubio gle cida? Znate ono pas koji laje ne ujeda. Deca vole da se igraju i mastaju to zaboravljate? Samo se sablaznjavate, pa kako smo dotle dosli? Vi se pecate na svaku udbasku udicu, mali ljudi i licemeri!

  2. Krivi su oni roditelji koji posle majske tragedije upišu svoju decu u prvi razred! Najbolje bi bilo da je ova školu zatvororena u potpunosti posle masakra prošlog maja!

  3. Da svima koji misle svojom glavom,da je ovo nameštaljka SNSa,da narod malo zabavi,da se skrene pažnja sa bitnih stvari,trajaće par dana dok ne naprave drugi događaj da zamajavaju narod,a oni da rade svoj posao pljačkanje Srbije.

  4. Dosli smo tako sto su obrazovne ustanove, popustile pod pritiskom raznih prava dece. Tako sto je nastavnik postao niko i nista. Tako sto roditelji idu u skolu i prete nastavniku tuzbom, jer njihovo dete zna gradivo, a on nezna.

  5. U istom tom Ribnikaru su se i sredinom devedesetih donosili noževi u školu. Ispred tog istog Ribnikara se deci otimao novac i skidale patike. Pravdalo se sve teškim devedesetim. Mi iz devedesetih nikad nismo izašli. To je uzrok svega, a ovo su samo posledice od kojih već trideset godina okrećemo glavu. Zlatno doba koje traje preko 40 godina.

  6. Tako što većina sedi kući i : misli neće mene, neko drugi će što moam ja, ne bih ja da se mešam pa da se nekom zamerim možda mi zatreba, nemoj ti sine/ćerko drugi će, manite se politike, ne zanima me politika i sličnih izgovora.

    Ovo je društvo bez svesti o građanskom društvu, samo o svesti da treba sve preko veze i na muhte. Eto kako.

  7. E da mi je doći do saznanja šta ste vi psiholozi u ovoj Srbiji učinili da do ovog ne dođe.

  8. Kako smodosli dotle? Pa uvek smo bili dotle.. Secam se da se i osamdesetih desavalo da neki ucenik donese noz, boksler ili nesto drugo u skolu…. sprecavati, kanjavati, ali ne da se pravimo da toga kao neka nije bilo. delikventskog ponasanja je uvek bilo i bice…ato zakoni, prevencija, kazne…

  9. Ćutanje države i njenih institutucija primorace ljude da reaguju sami. Bahati i silni provociraju grub i jasan odgovor. To je najgora opcija, a još je gore ako ostane jedina. Ako smo civilizovani to mora da se spreči jasnom porukom, a te poruke nigde.

  10. Imam 40 god i kad sam išao u školu isto su bili noževi kod pojedinaca.Ne opravdavam,samo kažem da nije to sad počelo,pa da

  11. Naoruzanje u skoli nam je stiglo kao trend sa zapada. Prvo je krenulo iz SAD pre 20 godina je postalo moda u Evropi sada kod nas.

  12. „Kako smo kao društvo došli dotle da dete poželi da ima nož i da sa njim ode u školu: Psihološkinja Ana Mirković o incidentu u „Ribnikaru“.

    Pitati studenta više trenerske škole…koji svakih 2 minuta briše žvale

  13. Mi smo trazili odgovor pre 34 godine i dok se uzas nije desio U beogradu Niko mrdnuo nije.Duboko su nadleznima glave u pesku.Bar peska da imaju U glavi kad pameti nemaju.

  14. Nosim naž sa sobom od petog razreda. Zašto? Jer bi posle škole išli na peščaru. Danas sa sobom uvek nosim tri noža. Zašto? Jer berem gljive i svuda idem biciklom. Nikad u životu nisam izvadio nož na ljudsko biće i nikada, ni pod kojim uslovima i neću. On je za mene oruđe.

  15. – тако што смо укинули психологе и увели психолошкиње.

  16. Kako došli do? Nismo sagledali taj problem. Pravimo se da 90te nisu ni bile, da se nešto drastično promenilo 3. Maja. Akumulativna amnezija. Smptomi su dakle nasilje u jeziku, odnosima i celom društvu. Deca manifestuju svo to nasilje upravo zato sto rastu u nasilju sveobuhvatne realnosti.

  17. Ишла сам у средњу 90-их.ПАП у учионици,састави,растави.Осмаци су пуцали у школском дворишту из три става и једва смо чекали да и ми дођемо у 8.р да пуцамо.У једној средњој школи ученик се 1992.разнео кашикаром.Туче редовно заказиване,макљаже.18.рођендан се славио тако што се флаша ракије унесе у школу и лочу сви из ње,сем нас цура и Муслимана који нису пили из верских разлога,а неки и јесу…Онда флашу зафрљаче у двориште кроз прозор и поломе је.То су те дивне генерације,а и ови пре нас били још гори.Мој деда у Краљеву 1938.видео како неки из другог одељења бацили проф руског кроз прозор,сломила обе ноге.А пуцање по касарнама,убиства у спаваоницама?Шта глумите?Ми смо болесни генетски као и цео свет и нема ту чуђења.Биће још горе.

  18. @Žile
    Ne mogu psiholozi nista sami. Mogu samo u saradnji sa roditeljima i istitucijama. Je l se neko zapitao da li je detetu prećeno ili nesto
    slicno. Posto zna da ga niko nece zastititi,
    resio je da se brani sam .

  19. Sve dotle dok se budu samo trazili krivci za sve i svasta, nista se nece promeniti. Pazi da nam nosenje nozeva nije stiglo (za sve krivog) zapada? Pa decaci su i pre 40 i 50 godina uvek imali neku bricu u dzepu.

  20. Pitanje za ovu mladu damu:
    A šta je ona lično, kao čovek i stručnjak za pitanja psihe preduzela i uradila da se stanje koje opisuje promeni? Siguran sam da je odgovor: NIŠTA. Ali dobro dođe da se nađe na stranicama nekog časopisa, bez obzira šta isti propagira.

  21. Gospodo draga, samo vratite vrednosti kao pre 20 godina, ne mora da idemo dalje… Prekinite više da jurite te zapadne vrednosti i nametnute zakone i sve će se rešiti kada vratimo autoritet onima koji i treba da ga imaju a ne da deca rade šta hoće. Mada je ovo isto široko i teško ali…

  22. Када за ПСИХОЛОГА напишете ПСИХОЛОШКИЊА, згади ми се даље читање и …. !

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 11. i 12. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.