Andrea Bočeli: Najvoljeniji tenor u Beogradu 1EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Posle dva koncerta u Beogradskoj areni čuveni italijanski tenor Andrea Bočeli u petak, na trećem gostovanju u prestonici Srbije, otvorio je novu gradsku manifestaciju „Beogradski fest na reci“ i za nju posebno sagrađenu dvoranu na otvorenom kod zdanja „Geozavoda“, nekadašnje Beogradske zadruge.

Bočeli i isto toliko čuvena pevačica fada Mariza prva su svetska imena na ovom novoosnovanom muzičkom festu na desnoj obali Save iza kog stoji beogradski ogranak banjalučke marketinške agencije „Stars&More“, registrovan početkom 2022. u Hercegovačkoj ulici, najpoznatijoj urbicidnoj žrtvi „Beograda na vodi“.

Koncert ove planetarne operske zvezde sa više od 90 miliona prodatih ploča privukao je pažnju ne samo kao treći dolazak „najvoljenijeg tenora“ u Beograd već i zbog najave da je reč o mondenskom događaju dostupnom, prema cenama ulaznica, ponajviše dubokim džepovima nove srpske elite.

Doduše, brojevi pokazuju da cene karata za Bočelijeve koncerte 2005. i 2013. u Areni nisu bili ništa niže, već da je većina građana Srbije u proteklih devet godina SNS vlasti toliko osiromašila da su za nju misaona imenica „dijamantski“ i „zlatni paketi“ za prve koncerte Festa u „Beogradu na vodi“.

To naravno nije problem koji bi trebalo da se tiče Bočelija, koji je, kako se priča, prilkom prvog dolaska u Beograd 2005. „želeo da oseti miris srpske zemlje i srpskog sela“.

Bočeli bi 22. septembra, na koncertu u Belfastu, u okviru predstojeće velike evropske i američke turneje, trebalo da proslavi 64. rođendan. Rodom je iz okoline Pize.

Kao student prava po barovima pevao je hitove Šarla Aznavura i Frenka Sinatre, ali je zbog muzičke radionice koju je u Torinu držao njegov idol, čuveni italijanski tenor Franko Koreli, stavio tačku na zakone i paragrafe.

Muzičku karijeru počeo je pre tri decenije – otkrio ga je italijanski pevač Cukero 1992. tražeći tenora za demo snimak dueta „Miserere“ sa legendarnim Lučanom Pavarotijem. Zvezda je definitivno rođena na festivalu „Sanremo“ naredne godine.

Bočeli je od rođenja imao problema sa vidom, koji je potpuno izgubio sa 12 godina posle nezgode na fudbalu.

To ga nije sprečilo da na putu ka svetskom muzičkom vrhu, kao pevač, tekstopisac i producent snimi 15 solo studijskih albuma pop i klasične muzike, tri albuma najvećih hitova i devet kompletnih opera, od kojih su neki stigli i u Ginisovu knjigu rekorda.

Pevao je za dvojicu papa, na prvi „korona“ Vaskrs 2020. održao koncert u praznoj Milanskoj katedrali koju je nazvao „molitvom za ceo svet“.

Zaljubljenik u rodnu Toskanu, more, konje, porodicu, Bočeli ima svoju zvezdu na Holivudskom bulevaru slavnih, a od 2006. i zvanje velikog oficira Ordena za zasluge Italijanske Republike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari