ANEM: Iz Višeg suda u Vranju nestala presuda za ugrožavanje bezbednosti novinara OK radija 1Foto: Shutterstock/Dejan Trajkovic

Predmet u kom je Dejan Nikolić Kantar osuđen na 18 meseci zatvora zbog ugrožavanja bezbednosti novinara vranjskog OK radija, nestao je iz Višeg suda u tom gradu, saopštila je Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) pozivajući se na nezvanične informacije, a preneo portal N1.

Izvršni direktor ANEM Veran Matić najavio je da će poslati dopis Višem sudu u Vranju i Ministarstvu pravde sa pitanjima vezanim za slučaj nestanka tog predmeta i da će o svemu obavestiti premijerku Anu Brnabić pošto je Radna grupa za zaštitu i bezbednost novinara označili slučaj OK radija kao „posebno važan“.

„U pitanju je klasična opstrukcija kako bi se odložila odluka Višeg suda, odnosno kako bi Nikolić izašao na slobodu, pre eventualne potvrde nove presude koja je izvesna jer je pretnje izrekao u sudnici, pred brojnim svedocima“, naveo je Matić.

Ocenio je da će Nikolić, kada bude pušten na slobodu, i pored pravosnažne presude, „uz podršku iz sistema nastojati da maksimalno odloži izdržavanje kazne zatvora“.

Izvršni direktor ANEM je podsetio da je Nikolić osuđen na 18 meseci zatvora doneta zbog pretnji novinarima OK radija upućenih 16. avgusta prošle godine.

„Tokom proleća ove godine, više puta je opstruirano suđenje. Na kraju je sudija Osnovnog suda uspeo da slučaj privede kraju i donese presudu. Opstrukcija kojoj sada prisustvujemo ima jasan cilj i pravosuđe mora da pokaže efikasnost“, naveo je Matić.

Dodao je i da je u junu prošle godine, na sastanku Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, tadašnji zamenik Republičkog javnog tužioca Branko Stamenković, rekao je da je Nikolić „bacio rukavicu u lice“ pravnom sistemu Srbije, i da odgovor mora da bude jedinstven i efikasan.

„Od tada do danas, tužilaštvo je posao odradilo profesionalno. Sudije Osnovnog suda su se izborile protiv opstrukcija i donele adekvatne odluke, Viši sud u prvoj presudi, takođe je bio efikasan. Lokalna samouprava više od godinu dana od svog rešenja da se sruši nelegalno izgrađeni objekat kojim je zazidan deo OK radija, odakle je sve počelo, još uvek nije srušila tih pedesetak kvadrata proširenja kockarnice“, naveo je Matić.

Izvršni direktor ANEM-a dodao je i da je Upravni sud iz Niša poništio odluku Uprave za igre na sreću Ministarstva finansija, kojom su zatvorene kladionice Dejana Nikolića jer je dobio licencu, iako je osuđivan krivično i to, u jednom slučaju, i za nelegalno organizovanje igara na sreću.

Nikolić je krajem juna osuđen na 18 meseci zatvora zbog pretnji vlasnici OK radija Oliveri Vladković i radnici tog lokalnog medija Svetlani Ivanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari