„Direktor Zdravstvenog centra ‘Studenica’ u Kraljevu Dragan Arsić stvorio je strahovladu, iza sebe ima poslušan menadžment, veliki uticaj na sindikate, a poslušnici su na čelu svakog odeljenja. I takvo stanje je betonirano već 11 godina, koliko je Arsić na čelu ove ustanove.“

Ovako za Danas stanje u kraljevačkom ZC „Studenica“ ocenjuje dr Goran Kuševija, doskorašnji nečelnik Službe anesteziologije i intenzivne nege u toj ustanovi. On kaže da je velikih propusta bilo i pri zapošljavanju novih radnika, te da je prilikom kontrole trošenja sredstava, Republički fond za zdravstveno osiguranje (RZZO) utvrdio razne nepravilnosti, pa je centru umanjena isplata u iznosu od 834.000 dinara. Nakon toga utvrđena je još jedna nepravilnost zbog koje će do kraja godine fond za plate biti umanjen za bezmalo 26 miliona dinara.

– Mi smo sada dovedeni u situaciju da nemamo određene lekove i sve su rezerve dovoljne za dan-dva. Recimo, anestetika ima za dva dana. Nema staplera. Nije bilo leka za infarkt – tvrdi Kuševija.

On podvlači da je posebno zabrinjavajuće to što bolnica funkcioniše bez anesteziologa.

– Uveo je smenski rad i od tada je služba anestezije ugrožena. Ja sam odmah ukazao na to, plus na činjenicu da vlada velika nemaština, on je vikao na mene, rekao mi čak i da sam nesposoban, iako me je pre toga hvalio, i pozvao me da dam ostavku. Ja sam tražio da to iznese na kolegijumu, nakon čega je opet počeo da viče, i to je bila naša prva svađa. Drugi put smo se sukobili kada je jedna doktorka otišla u penziju, pa smo ostali sa deset anesteziologa. Tada sam ja uputio dopis, ali on, kao ni upravni odbor i stručni savet, nikome ne odgovaraju. Jasno sam ukazao na to da će nastupiti problemi i taj dopis je potpisalo devet od deset doktora – navodi Kuševija i objašnjava da se nakon toga jedna doktorka povredila, neki su otišli na odmor, neki u inostranstvo i da, bukvalno, nije imao ko da radi. Nakon toga, Arsić mu upućuje zahtev da prekine godišnji odmor i naređuje da to zatraži i od ostalih, inače će primeniti određene mere. Kada je, nakon ovoga, otišao na razgovor kod Arsića, dobio je direktnu pretnju, kako tvrdi, da će biti – uhapšen. Mobing, navodi Kuševija, nije primenjen samo u njegovom slučaju.

– Strahovit je mobing prema svima. Tako on vlada. Ali ne samo on. Recimo, jedan hirurg je podneo tužbu za mobing protiv jednog načelnika hirurgije. A ja sam, eto, podneo protiv direktora Arsića. Tako funkcioniše bolnica – tvrdi sagovornik Danasa.

Nedugo nakon ovog slučaja Arsić je od Kuševije zatražio da potpiše aneks dva ugovora, po kojima nije načelnik već običan anesteziolog. Ako to ne učini, tvrdi Kuševija, zaprećeno mu je otkazom.

Kao jedan od vidova pritisaka on navodi i neisplaćivanje zarada.

– Službi anesteziologije nametnuto je da prati vitalno ugrožene pacijente, mi smo se još na početku pobunili jer nismo imali adekvatnu opremu. Pristali smo na to, ali je bilo neke novčane nadoknade. Međutim, poslednje dve do tri godine Arsić je prestao i to da nam plaća. Mi smo u situaciji da zovemo specijalizante da idu na put, u bilo koje vreme. Recimo, pre dvadesetak dana, specijalizanti su otišli na put, u VMA, bez naloga i bez zdravstvenog osiguranja. Vraćali su se u dva sata ujutru i došlo je do saobraćajne nesreće jer je vozač zaspao! I sada jednom specijalizantu više ne pada na pamet da sedne u sanitet. Moram da napomenem da ih je prisilom terao na dežurstvo i pratnju, a da im nijedno nije plaćao. Zapravo, namerno neće da plati – tvrdi Kuševija.

On postavlja pitanje kako je potrošeno 300.000 evra predviđenih za izgradnju 28 kancelarija u koje je trebalo izmestiti administraciju i tako osloboditi prostor za ordinacije.

– Nabavljen je i nov digitalni rendgen aparat, koji više ne radi nego što radi. Svi ga zovu „frankenštajn“. To je aparat koji je sastavljen od delova deset firmi i da bi dobro funkcionisao svi delovi moraju biti kvalitetni. On se kvario, oni su popravljali, u međuvremenu je i garancija istekla, onda je centar sam plaćao popravku, ali mi nisu dali informaciju koliko je novca potrošeno za „frankenštajna“. Takođe, nabavili su i gasni analizator za službu anestezije. Platili su ga 7.000 evra, radio je samo šest meseci i nakon toga je bačen jer je fabrika prestala da pravi ketridže. Treba proveriti tu nabavku, jer da je uzet malo skuplji analizator, koji radi i analizu šećera u krvi, moralo bi se ići na tender, a ovako je kupljen kroz male nabavke – tvrdi Kuševija.

Dragan Arsić: Kuševija priča neistine

Direktor Dragan Arsić nije želeo da na Kuševijine navode odgovara „tačku po tačku“, već je u razgovoru za Danas sve optužbe odbacio kao neistinite.

– Sve što je izneo dr Kuševija jeste fotokopija haosa u njegovoj glavi. Njegovo ponašanje prevazilazi sve mere ukusa, sve etičke kodekse i, rekao bih, svaku meru razuma – kaže Arsić i dodaje da, prema njegovim saznanjima, Kuševiji preti oduzimanje licence.

I tvrdnje o mobingu Arsić odlučno odbacuje.

– Nerad se ne može pokrivati zakonom o mobingu – jasan je direktor.

Na kraju, Arsić poziva Kuševiju da prestane da ruši ugled profesije i institucije koja je, kako navodi, jedna od najboljih i najprofesionalnijih bolnica u Srbiji.

Bez ugovora sa RZZO

ZC „Studenica“, četiri do pet godina, kako kaže Kuševija, nije potpisivao ugovor sa RZZO u Kraljevu.

– Fond je nabavljao kvalitetne rastvore i setove za hemodijalizu po ceni od 1.700 dinara, dok je Arsić kupovao znatno skuplje, sumnjivog kvaliteta, i to po ceni od 2.300 dinara. Ti rastvori su se u toku hemodijalize kristalizovali. Kupovane su, takođe, i nekvalitetne dijafragme koje nisu na pravi način odvajale štetne materije. Razlika je posebno primećena nakon zemljotresa, kada su pacijenti na dijalizu odlazili u Kragujevac. Dr Ružica Gordić, bivša načelnica hemodijalize, ukazivala je na nepravilnosti, međutim, nakon toga je smenjena sa funkcije – kaže Kuševija.

Kao drugi slučaj on navodi situaciju kada pacijenti nisu mogli da nabave proteze, naočare, anus kese, štake i tome slično, iz istog razloga – nepotpisivanja ugovora sa RZZO. Javnost je posebno pogodio slučaj devojčice koja je rođena bez podlaktice, i koja preko fonda nije mogla da dobije protezu, baš zbog navedenog razloga.

– Pod pritiskom javnosti, Arsić je, na kraju, potpisao ugovor – kaže Kuševija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari