Anketa: Skoro 70 odsto građana podržava doživotnu kaznu zatvora 1Foto: Stefana Savić

Ukupno 67 odsto građana podržava uvođenje doživotne kazne zatvora, a njih 53 odsto smatra da osuđenici na najstrože kazne zatvora ne treba da imaju pravo na uslovni otpust, pokazuju rezultati ankete sprovedene na sajtu Danasa.

U anketi u okviru koje je glasao 571 građanin, rezultati pokazuju da je 67 odsto njih za uvođenje doživotne kazne zatvora, dok je 33 odsto protiv.  

Na istoj anketi održanoj na Fejsbuku dobili smo gotovo identičan rezultat, ali na većem broju glasova. Od 982 glasa, 69 odsto podržalo je doživotnu kaznu zatvora, dok je 31 odsto bilo protiv.

Na pitanje „Da li podržavate uslovni otpust zatvorenika osuđenih na najstrože kazne zatvora?“, njih 53 odsto izjasnilo se protiv, od ukupno 535 ispitanika. Za uslovni otpust bilo je 18 odsto, a takođe za uslovni otpust, ali nakon dve trećine odslužene kazne, glasalo je 30 odsto građana.

Na Tviteru, na istoj anketi, bilo je 754 glasa, od čega 62 odsto protiv uslovnog otpusta. Za uslovni otpust, nakon dve trećine odslužene kazne, bilo je 25 odsto građana, a samo 13 odsto za uslovni otpust bez vremenske odrednice.

Komentari građana na ove ankete bili su podeljeni. Jedni podržavaju „Tijanin zakon“, ali ne i ono što je uz njega izglasano, drugi bezrezervno podržavaju uvođenje doživotne kazne zatvora, a treći ne podržavaju nijedno od ta dva.

Jedan od komentara glasi „ne ovakav zakon, donesen zbrda-zdola, bez mišljenja struke i bez javne rasprave. Zloupotreba emocija nesrecnih roditelja , zloupotreba Tijaninog zakon, da se provuku i drugi zakoni.“

„Bila sam za uvođenje zbog onog što se desilo Tijani Jurić, zbog male Kaje (pre više godina)… saslušavši Majića shvatila sam da to baš i nije sjajna ideja“, napisala je u svom komentaru jedna čitateljka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari