Iako je Skupština opštine na istoj sednici prilikom utvrđivanja dnevnog reda izglasala da se u okviru jedne tačke donese odluka o formiranju Anketnog odbora koji će se baviti samo poslovanjem Mesne zajednice Brodarevo, a u okviru druge da se formira Anketni odbor koji će istražiti poslovanje ostalih velikih mesnih zajednica prijepoljske opštine, uključujući i Brodarevo, predlagač je na početku trećeg nastavka iste sednice, izmenio predlog, tako da su odbornici usvojili odluku da ovaj veliki i ozbiljan posao obavi jedan Anketni odbor, sastavljen od pet članova koji su predstavnici partija sa najvećim brojem odbornika.

Odluci je prethodilo izglasavanje objedinjene diskusije za obe tačke dnevnog reda, dosta polemika, pa čak i upozorenja da se grubo krši Pravilnik jer se predlog ne može dopunjavati na istoj sednici Skupštine opštine.

Posle brojnih javnih optužbi sa govornice Skupštine opštine za malverzacije i nenamensko trošenje novca Rifat Kriještorac, odbornik Demokratske partije Sandžaka biće u prilici da kao imenovani član, svoju obimnu dokumentaciju priloži Anketnom odboru koji će se baviti istraživanjem poslovanja Mesne zajednice Brodarevo. Naime, ovaj odbornik je još u prethodnom mandatu upozoravao na zloupotrebe u jednoj od najvećih mesnih zajednica, tražeći da se prekontroliše poslovanje Mesne zajednice Brodarevo od 2005. godine, te da je, kako je on kvalifikovao „o tom lopovluku“ obavestio Sud za privredni kriminal kao i javnog tužioca, nudeći dokaze, ali da se oni nisu oglasili. Odbornik Kriještorac je taksativno, i na ovoj sednici, naveo da je reč o višemilionskim iznosima, od kojih se dobar deo odnosi na brodarevski vodovod koji je „popio“ mnogo budžetskih, ali i donatorskih para, a Brodarevci nemaju vode za piće ni danas. Predlagač je naknadno odredio rok, pa će Anketni odbor izveštaj o poslovanju još pet najvećih mesnih zajednica, pored Brodareva, podneti Skupštini opštine do kraja ove godine.

Reagovao je Sabahudin Hajdarević, koji je izneo stav Bošnjačke demokratske zajednice da je ovakav Anketni odbor formiran ne da bi se otkrila istina, već da bi se zataškala. Međutim, Ibro Fazlić (SDA) je naglasio da je jedan Anektni odbor formiran kako bi se uštedele pare iz budžeta jer se rad članovima plaća, te da ne bi došlo do „preplitanja u radu dva odbora“, pitajući „zašto bi se davao značaj samo Brodarevu“, u odnosu na ostale mesne zajednice, uveravajući da je „sadašnjoj vlasti veoma stalo da se utvrdi istina“.

Briga za budžetska sredstva nije ispoljena i prilikom izbora novog člana Opštinskog veća, pošto je posle samo tri meseca od imenovanja, Radojka Vujičić, predložena na to mesto ispred SRS, podnela ostavku, iz „ličnog razloga“. Na njeno mesto izabran je Zoran Despotović, predsednik lokalnog odbora ove stranke. Odbornici opozicije postavili su mnoga pitanja vezana za ovakav sled događaja, nazivajući to „ogoljenom trgovinom“, „ucenama“, „pritiscima“, pa je čak spomenuto da je bilo i „zaključavanja“. Uz sve te kvalifikacije koje su ostale u domenu insinuacija, istakli su i činjenicu da će se posle samo tri meseca rada, Radojka Vujičić pridružiti „bivšim funkcionerima“ koji su bili na stalnom radu i koji imaju pravo da šest meseci primaju platu iz budžeta prijepoljske opštine, dok ne obezbede posao! U ovom trenutku, iz budžeta jedne od najsiromašnijih opština u državi, isplaćuju se plate za dva predsednika opštine i za skoro dupliran broj članova Opštinskog veća na stalnom radu. Inače, njihova primanja su među najvišim u državi. Jedan od razloga za rebalans budžeta upravo je bio i taj da se obezbede sredstva za ove namene.

Siromašna opština, „bogat“ budžet

Prijepoljska opština, sa manje od devet odsto sopstvenih prihoda učestvuje u strukturi budžeta, koji se posle rebalansa približio cifri od milijardu dinara. Na sednici je postavljeno pitanje da li će ovakvo ponašanje postati praksa, odnosno da li će ova opština izdržavati po šest meseci jednog po jednog partijskog zaslužnika posle sklopljenih koalicionih dogovora i da li će to ići u nedogled?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari