Antić: Srpske vlasti vode politiku koju odobravaju Velike sile

Istoričar Čedomir Antić u razgovoru za Danas, povodom obeležavanja 150 godina od predaje ključeva četiri grada knezu Mihailu na Kalemegdanu.

Ostavite komentar


  1. Iliti, vode politiku protiv interesa sopstvenih građana ali ispunjavaju agende moćnika. I ništa im ne možemo. Ili ipak…

  2. vreme je pokazalo da nismo sposobni da stvorimo "normalnuz državu". Bili i ostali nesocijalizovani (opasni po okolinu). Evo samo jedna slika te nesocijalizivanosti (nesposbnost da se živi po pravilima, zakonima,…) upucan vozač BUS u glavu (metak ostao u lobanji, on jedva preživeo. A ko ga je upucao? Prijatelj i kolega s posla. Zašto? Zato što nije hteo da ga pusti da u BUS (koji je vozio) unese prase! Drug mu kaže "šta ti ćeš meni da zabraniš da u vozilo unesem prase, sad ćeš da vidiš svog Boga…", izvadi pištolj i puca drugu u glavu..

  3. E, da je tako, ali nije. Umesto da odaberemo jednu Veliku silu i sledimo njenu politiku (uz njenu zaštitu)., mi očijukamo malo sa jednom, malo sa drugom Velikom silom, pa nas obe doživljavaju kao neiskrene (što i jesmo) i kao rezultat, preziru nas i pritišću sa svih strana.

  4. "Na Kukovo leto". Kada je kapetan Kuk krenuo na svoje poslednje putovanje, pozdravio se na ispraćaju sa: "Vidimo se na leto!". Nije se vratio, jer je poginuo na Havajima.

  5. Istoricar Antic malo preteruje kada je u pitanju nas danasnji odnos prema Velikim silama kao i nas nezavidni polozaj koji poredi sa Srbijom za vreme Milosa Obrenovica. Ni tad nije bio laksi polozaj Srbije, pa je Srbija opstala ne vidim razlog zasto se to ne bi desilo ni sada

  6. Otkud je 2 miliona Srba poginulo za zajednicku drzavu?! Kako takvu glupost moze da izgovori profesionalni istoricar? U Prvom sv.ratu ogromna vecina nasih ljudi se borila da oslobodi svoju zemlju. Zanemarljivo malo je to cinilo za buducu SHS. U Drugom sv.ratu je bilo vise onih koji su se borili za Jugoslaviju. Ali od milion poginulih u Jugoslaviji u tom ratu, oko polovina su Srbi. Cak i da su se svi stradali za Jugu — sto je nemoguce jer su mnogi pobijeni u logorima mimo svoje volje — taj broj bi bio drasticno ispod 2 miliona. Malo zdrave pameti gospodine istoricaru Anticu.

  7. U velikoj meri logican pregled nase proslosti. Da, istina je bolna jer svaka zrtva boli a mnogo smo zrtvovali. Dosta toga lezi u nasoj blagoj i pitomoj religiji na jednoj strani i potkupljivim i izdajnckim dusama, na drugoj. Na kraju moramo da pomenemo uticaje mnogobrojnijih naroda ciji se interesi ostvaruju preko nasih ledja. Borba!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.