Neposredno nakon što je nakon prvih analiza uzorkovane vode i lokalnog bunara u Ulici vladike Pajsija, odakle su se stanovnici šireg centra Vladičinog Hana snabdevali vodom, a što je dovelo da četrdesetak lica bude zaraženo za sada nepoznatom bakterijom ili virusom, a desetak njih završilo na bolničkom lečenju u Zdravstvenom centru u Vranju, desio se novi incident. U selu Bogoševu desetak kilometara od centra varoši, još uvek nepoznata lica su po svoj prilici namerno zatrovala kaptaže seoske vodovodne mreže, ali prema zvaničnim podacima nema posledica po zdravlje ljudi, jer je Zavod za javno zdravlje iz Vranja odmah obavestio policiju, pa je zabranjeno konzumiranje vode iz seoske mreže.

– Danas ćemo saopštiti rezultate nalaza uzorkovane vode iz bunara koji su građani koristili u centru Vladičinog Hana i znati da li se radi o virusu ili bakteriji koja je dovela do ozbiljnih zdravstvenih problema za više lica – rekla je za Danas Eržika Antić iz Zavoda za javno zdravlje u Vranju. Ona je precizirala da će javnosti biti saopšteni i rezultati analize zagađenosti vode seoskog vodovoda u Bogoševu.

– Vezano za neispravnost vode u selu Bogoševo uključeni su i nadležni policijski službenici, jer postoji sumnja da je neko namerno zatrovao izvore iz kojih se meštani ovog sela snabdevaju pijaćom vodom, te u skladu sa time javnosti će biti predočeni podaci. Voda je do daljeg zabranjena za upotrebu – navela je Antićeva.

Predsednik opštine Vladičin Han Goran Mladenović apelovao je na građane da koriste vodu isključivo iz gradskog vodovoda, za koju je rekao da je „na osnovu poslednjih bakterioloških analiza ispravna za upotrebu u svakom pogledu“. Danasu je na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Vranju, gde je u prvom talasu hospitalizovano osam pacijenata različitog uzrasta, potvrđeno da „nema novih slučajeva lica koja imaju simptome zaraze od vode“, te da je stanje pacijenata koji su zadržani na lečenju stabilno. U opštini Vladičin Han pre nekoliko godina registrovana je epidemija žutice, zbog neuređenosti lokalne deponije za odlaganje smeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari