Najdžel Feridž, lider Stranke za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP), izazvao je pravi zemljotres na britanskoj političkoj sceni zajedno sa bivšim torijevcem Daglasom Karsvelom pošto su na dopunskim izborima u Klaktonu uspeli da obezbede jedan poslanički mandat.


Antievropejci su sa osvojenih 60 odsto glasova „iscedili“, komentariše Gardijan, laburiste u severozapadnom delu zemlje. Lider UKIP-a ponosno je juče ujutru objavio da sada predvodi jedinu istinsku nacionalnu partiju pošto je Karsvel osvojio 21.000 glasova, što je dva i po puta više od prvog konkurenta konzervativaca Džajlsa Votlinga. Izlaznost je bila 51,2 odsto.

Zanimljiva je činjenica da UKIP 2010. nije ni učestvovala na izborima u ovom području, dok je u Hejvudu na severu Britanije, tradicionalnom uporištu Laburističke partije, osvojila gotovo 39 odsto glasova, u odnosu na tri odsto pre četiri godine. Liberalne demokrate izgubile su sve svoje adute po deseti put pošto je njihov lider Endi Grejam zauzeo tek peto mesto u Klaktonu, našavši se iza Zelenih i osvojivši samo 1,1 odsto glasova, u odnosu na 12,9 odsto koliko su osvojili 2010. Laburisti su sa 3.957 glasova zauzeli treće mesto.

Izborni uspeh UKIP-a u Klaktonu, koji je usledio nakon Karsvelovog istupanja iz redova konzervativaca, predstavlja veliki proboj za UKIP nakon njihove pobede na izborima za Evropski parlament u maju. Karsvelova pobeda poremetiće sve pokušaje da se predstavnici UKIP-a isključe iz TV debata pred opšte izbore naredne godine. Ulaskom u parlament ta stranka imaće mogućnost da se svake nedelje sučeljava sa premijerom Dejvidom Kameronom, što u zemlji visoko razvijene demokratije nije nimalo naivna stvar. Svoj pobednički govor Karsvel je iskoristio da upozori sve u UKIP-u da se uzdrže od rasizma ne bi li pridobili sve delove Britanije.

UKIP je pokazao sposobnost oduzimanja glasova birača i laburistima, što su potvrdili na drugim dopunskim izborima u četvrtak u izbornoj jedinici Hejvud-Midlton na severnom kraju Mančestera. Laburistkinja Liz Mekins uspela je da sačuva za svoju stranku mesto u parlamentu koje drže još od kada postoji izborna jedinica od 1983, iako uz prednost od svega dva odsto u odnosu na kandidata UKIP Džona Biklija.

Procenjuje se da bi na opštim izborima sledeće godine UKIP mogla da osvoji oko 12 od 650 poslaničkih mesta u Parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari