Antifašisti: Sramotno zanemarivanje Topovskih šupa 1

Za nevericu je činjenica da niko nije uhapšen zbog krađe spomen ploče na prostoru logora iz Drugog svetskog rata Topovske šupe, tako da već pola godine ne postoji nikakav natpis o mestu stradanja.

Zbog toga Udruženje antifašista Zrenjanina zahteva od državnih organa, kao i od organa grada Beograda, da u što hitnijem roku pokrenu aktivnosti vezane za uređenje prostora na kojem se nalazio zloglasni nacistički logor Topovske šupe.

-U logoru je u toku nacističke okupacije ubijeno na hiljade Jevreja i Roma, više od četiri hiljade banatskih Jevreja, među njima najviše zrenjaninskih, koji su u toku avgusta 1941.dovedeni u logor. Ogromna većina njih stradala je u njemu ili u nacističkim dušegupkama. Tražimo uređenje prostora na kojem se nalazio logor i što hitnije isticanje nove spomen ploče – navodi u svomr eagovanju predsednik Udruženja antifašista Zrenjanina Aleksandar Marton.

Prema njegovimr elima, prostor logora Topovske šupe mora služiti kao opomena do čega dovode ideje etničke, verske i rasne mržnje.Ovaj prostor mora biti mesto edukacije mladih građana Srbije.Oni moraju spoznati zlo ideje “zemlje i krvi“ Zaborav nacističkih zločina stvara prostor za rađanje novih zločinačkih projekata a to se ne sme dozvoliti, poručuju iz Udruženja antifašista Zrenjanina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari