Antiratni protest u Beogradu: “Svet mora da se probudi, jer Putin neće stati” 1Foto: Beta/AMIR HAMZAGIC

“Slava Ukrajini” i “Rat – njet” dva su najčešće upotrebljavana slogana na antiratnom skupu koji je danas u centru Beograda organizovala rusko-ukrajinska dijaspora.

Stotinak građana, gusto načičkanih oko spomenika Knezu Mihailu, okupilo se u nemoći da išta urade povodom rata u Ukrajini.

Ognuti ukrajinskim zastavama sa transparentima na kojima su se nalazili antiratni slogani i slike ratnih užasa, okupljeni građani su iskazali svoje protivljenje sa invazijom na Ukrajinu. Organizatori, neformalna grupa građana koji se zovu „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“, smenjivali su se sa improvizovane govornice.

Aleksandra iz Kijeva je istakla da njeni prijatelji ne znaju da li će dočekati sutrašnji dan.

– Otac mi kaže da tela poginulih leže na ulicama. Ovo nije običan rat, ovo je namera da se uništi ukrajinski narod i kultura. Oni bombarduju muzeje, bolnice, škole…Ovo je genocid. Svet mora da se probudi, zato što Putin neće stati na Ukrajini, kazala je sa govornice Aleksandra.

Dok je ona govorila, po strani je stajala Viktorija, mlada žena, kratke crne kose. Drži parče papira na kojem je na ruskom jeziku ispisan antiratni slogan. Kako objašnjava, u pitanju je igra reči tako da se istovremeno govori “ne ratu” i “ne Vovi”, što je uobičajen nadimak za osobe koje se zovu Vladimir. Rođena je i živi u Sankt Peterburgu, gde je pre desetak godina završila studije srpskog jezika. Na odličnom srpskom objašnjava da je u Beogradu na proputovanju i da ovaj skup nije mogla da propusti.

– Većina građana Rusije ne podržava rat, međutim to u medijima ne može da se vidi. Od slobodnih medija mi imamo dva sajta i jednu televiziju koja program emituje na internetu. Međutim, vlastima će biti sve teže to da sakriju kada počne da nestaje proizvoda u prodavnicama i kada bude skočila nezaposlenost, kaže Viktorija.

Ona dodaje da bi skup poput ovog u Beogradu u roku od nekoliko minuta bio razbijen u Rusiji.

– Posebno im transparenti smetaju. Ako u Peterburgu otvorite transparent protiv vlasti, kroz dva minuta bićete uhapšeni. Ja sam u prošlosti dva puta hapšena, ali sam dobila novčanu kaznu. Nedavno su promenili zakon i sada svaki demonstrant rizikuje da bude krivično gonjen, kaže Viktorija.

Za to vreme sa mikrofona se čuje govor žene ukrajinske nacionalnosti koja je sebe opsala kao “srpska snajka”. Kako navodi ona je ‘99 sedela u podrumu kao i drugi građani Srbije, a sada mora da gleda kako njeni sugrađani prolaze kroz isto to.

– Građani Ukrajine nemaju više novca. Sav keš su potrošili, a iz bankomata više nije moguće povući novac. Nema hrane, nema vode, ljudi piju iz bara. Deca nemaju pelene, stari nemaju lekove. Ovaj rat mora da stane, čuje se sa zvučnika.

Gospođa u crnoj bundi uz prevod “srpske snajke” nevoljno daje izjavu za medije. Ističe da se zove Elina i da je do pre nekoliko dana živela u Dnjepru, nesvesna da će u poznom životnom dobu morati da beži u drugu državu. Kako je navela, u Beograd je došla na preporuku ćerke koja je ranije pobegla iz zemlje. Srećna je što su joj volonteri omogućili da živi u Beogradu bez plaćanja kirije.

– U Ukrajini je užasno stanje. Gradovi su sravljeni sa zemljom. To je prava humanitarna katastrofa, kaže ona uz pomoć prevodioca.

Većina okupljenih na skupu su iz Rusije ili Ukrajine. Ipak, bilo je i građana Srbije, pa i predstavnika vlasti. Poslanici Srpske napredne stranke Zoran Dragišić i Dragan Šorzmaz su pozirali sa zastavom Ukrajine. Na pitanje da li su došli u profesionalnom kapacitetu, Šormaz je istakao da su oni “poslanici i dok spavaju” dodajući da ne želi da daje izjave. Od predstavnika opozicije, prisutan je bio Radomir Lazović iz pokreta Ne davimo Beograd. Podršku svojim prisustvom dali su i karikaturista Dušan Petričić i aktivistkinja Aida Ćorović.

Za razliku od skupova podrške Ukrajini koje su organizovale Žene u crnom, ovaj skup je protekao bez provokacija. Trgom se nezainteresovano šetalo nekoliko uniformisanih policajaca. Ipak je, za svaki slučaj, kod ulaza u Narodno pozorište bilo parkirano jedno vozilo marice.

Skup je okončan širenjem velike zastave Ukrajine, koju su prihvatili okupljeni građani. Ipak, svega deset metara dalje, u punim baštama okolnih kafića, svest da se u Evropi vodi rat prestaje. U širem centru Beograda je prvi dan proleća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari