Antivakcinalisti sve agresivniji u kampanji protiv dece 1Foto: FreeImages / Brian Hoskins

Najoštrije osuđujemo agresivno i primitivno ponašanje predstavnika antivakcinalnih grupa i udruženja koji su juče na brutalan način vređali ugledne lekare, epidemiologe, imunologe i pedijatre na tribini “Istina o MMR vakcini i vakcinaciji”.

To su saopštili danas Festival porodica “Roditeljski” i Tamara Spaić, organizatorka tribine “Istina o MMR vakcini i vakcinaciji”, koja je upriličena u saradnji sa opštinom Stari grad.

Tribina je, dodaju, organizovana zbog činjenice da Srbiji preti epidemija malih boginja i zbog upozorenja lekara da je u pitanju bolest koja za decu može biti smrtonosna i ostaviti teške posledice. Organizovana je zbog činjenice da je sve manje vakcinisane dece i namenjena roditeljima koji strahuju da bi MMR vakcina mogla biti štetna jer su već godinama izloženi agresivnoj, nemoralnoj antivakcinalnoj kampanji nadrilekara koji prodaju nekakvu “alternativnu” ćiribu-ćiriba “medicinu”. 

„Agresivni predstavnici antivakcinalnog pokreta brutalno su sprečili racionalan, civilizovan i argumentovan razgovor o vakcinama koji je u interesu javnog zdravlja i dece. Razgovor je trebalo da roditeljima omogući da najuglednije stručnjake direktno pitaju o svim svojim nedoumicama i strahovima. Vikom i mitingašenjem, neprikladnim za civilizovano i dijaloško društvo, antivakcinalisti su sprečili otvoreni razgovor u kome su sva pitanja bila dozvoljena. Bila su dozvoljena i njihova pitanja, ali su oni to zloupotrebili da bi sprečili sva druga, a sami su, umesto pitanja, iznosili isključivo primitivne uvrede na račun lekara, osporavali medicinu i naučna dostignuća i manipulisali netačnim informacijama. Ispucali su ceo poznati asortiman laži i manipulacija izuzev da je zemlja ravna ploča“, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim navodima, roditelji su na tribini “Istina o MMR vakcini i vakcinaciji” mogli da se uvere u nemoralne motive sa kojima su antivakcinalisti došli, ali je to slaba uteha za činjenicu da nisu mogli da iskoriste priliku da otvoreno razgovaraju sa stručnjacima za vakcinaciju.

„Umesto da tribina bude mesto na kome se, bez ikakve cenzure, razgovara o najvažnijim pitanjima za javno zdravlje, predstavnici antivakcinalnog lobija su zloupotrebili otvorenu formu, i pretvorili je u pozornicu za svoju primitivnu i agresivnu predstavu. Nažalost, među predstavnicima agresivnih antivakcinalista, našao se i jedan lekar. Ovakvi incidenti koje antivakcinalisti redovno izazivaju direktno su u suprotnosti sa interesima porodice, dobrobiti dece i zdravlja svih nas“, dodaje se u saopštenju organizatora tribine.

Apeluju na državne institucije da ispitaju kakvi i čiji interesi stoje iza antivakcinalista i njihovih udruženja, ko ih finansira, u čije ime manipulišu osetljivim osećanjima roditelja, kao i da pronađu adekvatan odgovor da stišaju agresivnu buku zbog koje nam prete epidemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari