Antonije (Davidović): Novinari kao meta 1Foto: Youtube

Na beogradskom protestu pred Skupštinom Srbije u subotu se preko mikrofona automobila parkiranog u blizini parlamenta obratio i raščinjeni monah Antonije, u svetu Dragan Davidović, dugogodišnji borac za srednjovekovni manastir Valjevska Gračanica, vođa mnogobrojnih protestnih litija, javni protivnik ekumenizma, Parade ponosa, izdaje Kosova i Metohije…

Posebnu pažnju na sebe je skrenuo praktičnim uputstvom kako sprečiti novinare da, prema njegovim rečima, „šire laži“.

Tvrdi da se nije zalagao za napade na novinare, nego sprečavanje prenosa onih medija koji šire prevaru, razbijaju narod i proteste, u koje je ubrojao i TV N1 i Danas.

„Upadajte novinarima u prenose, nemojte da ih bijete, ali ne dajte im da rade i lažu. Samo jedan novinar lažima može da pogubi više ljudi od brigada unezverene policije. Ne sme se ćutati, jer i okupacija leži na laži, a za poslednje četiri godine tokom kojih smo organizovali 218 protestnih litija zbog veleizdaje Kosova i Metohije niko nas nije slikao niti smo koga zanimali“, poručio je monah Antonije u svom preksinoćnom obraćanju „Za slobodu okupirane pravoslavne Srbije“.

Rodom je iz Valjeva, a gotovo polovinu života proveo je u monaštvu.

Najpre u manastiru Tronoša, potom u Crnoj Reci i Zočištu,  koje je privremeno zbog otmica u ovom delu Metohije tokom i posle NATO bombardovanja morao da zameni „orahovačkim getom“.

Za preostale Srbe u Velikoj Hoči i Orahovcu i danas je jedan od najomiljenih monaha.

Posle 2001. bio je zamenik igumana Crne Reke, ali je potom zbog javnog oponiranja zvaničnoj crkvenoj politici u Beogradu nekoliko godina živeo u isponicama ovog manastira po šumama Mokre Gore.

Potapanje valjevske Gračanice iz 12. veka vratilo ga je u rodni kraj.

Osim protesta zbog mirnodobskog stradanja ove svetinje i borbe protiv valjevskih moćnika u javnost je ušao i kao borac protiv dolaska pape Jovana Pavla Drugog u Srbiju i ekumenizma u SPC, čime se zamerio pojedinim srpskim episkopima, pa je po crkvenoj optužnici koja je imala 25 tačaka, 2010. raščinjen.

Ni posle raščinjenja, oko kog se u pravoslavlju bogoslovska mišljenja podeljena, nije skinuo mantiju. Više puta je hapšen zbog „akcija“ u zaštiti valjevske Gračanice i incidenata sa policijom.

Dosad je organizovao više od 1.570 protesta, a oglašava se i preko sajta istinoljublje i Jutjub kanala monah Antonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari