Antonijević: Nismo čuli planove nijednog kandidata za Poverenika 1Foto: Medija centar

Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo izjavio je danas da će se tek videti rad Milana Marinovića, kojeg će Odbor za kulturu i informisanju predložiti parlamentu za Poverenika za informacije od javnog značaja.

Kao dobar znak je ocenio to što je Marinović istakao da dosadašnjem povereniku Rodoljubu Šabiću nema mnogo šta da zameri.

Ono što smo mi predložili su javni uslovi za izbor i otvorenost procesa, a ono što smo videli je ubrzana procedura, nekoliko minuta razgovora sa svakim kandidatom, što nije dovoljno da steknete uvid o njihovim kvalitetima, rekao je Antonijević za N1.

Ono što smo videli na Odboru je znanje koje je pokazala kandidatkinja Nevena Ružić, pristojnost Milana Marinovića, i možda ta jedna rečenica koja nam daje nadu, a to je da je on govorio pozitivno o radu Šabića, i da, kako je rekao, na prste jedne ruke može da nabroji odluke s kojima se ne slaže, ocenio je Antonijević.

Govoreći o Marinoviću, Antonijević je rekao da je on iz Prekršajnog suda, da je njegova karijera uglavnom iz te oblasti i ne dotiče se u prevelikoj meri sa tematikom institucije za koju je predložen.

Na pitanje da li je nevladinom organizacijama bilo sporno to što je Marinović kandidat SNS ili nešto drugo, Antonijević je rekao: „Nije bitno ko je od stranaka predložio kandidate, međutim, ono za šta smo se zalagali je dublje preispitivanje o poznavanju materije, nismo čuli planove nijednog kandidata, kako bi vodili ovu instituciju narednih sedam godina“.

Zbog toga su, kako je naglasio, počeli proceduru i pisali o jasnim kriterijumima, tražili da ceo proces bude transparentan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari