Antropolog Čolović: Etnički nacionalizam doslovno ubija 1Foto: Stanislav Milojković

Antropolog Ivan Čolović izjavio je danas da etnički nacionalizam doslovno ubija, o čemu svedoče ratovi iz devedesetih godina 20. veka u Jugoslaviji, kao i današnje slavljenje ratnih zločinaca.

„Ideološki osnov zločina iz devedesetih je u etničkom nacionalizmu, i u njemu je bilo dovoljno potencijala da stigne do zločina. Istina je da etnički nacionalizam ubija, jer je to jedno zlo koje ubija u pravom smislu te reči. Na te događaje referira i izraz srpski svet, i svi drugi slični svetovi“, rekao je Čolović 14. Foruma za tranzicionu pravdu u hotelu Metropol u Beogradu.

Prema njegovim rečima, nema sumnje da se i u ratovima iz devedesetih i danas može naći fašistička matrica, kroz etničko čišćenje i slavljenje ratnih zločina.

„Fašizam se kod nas utelovljuje kao kult nacionalnog identiteta. Ali, manja opasnost za mir su oni koji viču od onih koji deklarativno osuđuju fašizam a ogorčeno se navodno bore za odbranu svoga nacionalnog identiteta, kulture, jezika, pisma, duhovnosti“, rekao je Čolović.

Dodao je da postoji opasnost od novih ratova i novih zločina, jer ratni zločini nisu kompromitovali etnički nacionalizam.

Čolović je ocenio da je rasplamsavanju balkanskog etnonacionalizma doprinelo odsustvo međunarodnog, pre svega evropskog konteksta, u kojem bi nacionalizam balkanskih elita bio identifikovan kao zajednička opasnost, opasnost i za Evropu.

„Ratovi u Jugoslaviji su bili tumačeni kao balkanski atavizam, kao divljački okršaj plemena. Ali, stvari su se promenile. Učestale su pojave nacionalističkih negiranja zajedničkih evropskih vrednosti, naročito u istočnoevropskim članicama EU. Današnja evropska desnica se upravo poziva na identitet. Jedna od važnih grupacija u EP se zove Demokratija i identitet. Tako da su balkanski nacionalizmi avangarda novopronađenog evropskog nacionalizma u okviru same EU“, rekao je Čolović.

Forum se održava pod nazivom „Prekinuto pomirenje – kojim putem nastaviti“, a organizuje ga Mreža pomirenja REKOM.

Mreža pomirenja REKOM je regionalna koalicija nevladinih organizacija i pojedinaca koja se zalaže da zemlje u regionu formiraju regionalnu komisiju za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru Jugoslavije od 1991. do 2001. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.