Apatinci uznemireni zbog seče drveća u šumi Junaković: Posečeno hiljadu stabala u spomeniku prirode 1foto:banja-junaković.rs

Seča više stotina stabala hrasta i drugog drveća u spomeniku prirode park šumi Junaković, kod istoimene banje, izazvala je uznemirenje Apatinaca, a posebno ekologa. U „JP „Vojvodinašume“, tvrde da je sve u redu i da nema razloga za brigu.

Opozicioni odbornik Perica Popić, obavestio je nadležne organe o tome i zatražio da se preduzmu adekvatne mere, posebno zbog saznanja da je u šumi Junaković na više lokacija došlo do seče zakonom zaštićenog hrasta lužnjaka.

On je na majskoj sednici Skupštdine opštine kazao da se u to uverio na licu mestda i zatražio od predsednice opštine Dubravke Korać da, po hitnom postupku, u skladu sa svojim ovlašćenjima, obavesti i uputi na lice mesta opštinsku inspekciju i naloži adekvatne mere, pošto je u toku brutalno kršenje Zakona o zaštiti prirode, kao i opštinske Odluke o zaštiti Spomenika prirode Šuma Junaković.

„Zatražio sam od predsednice opštine da odmah razgovara sa predstavnicima „Vojvodinašuma“, a potom obavesti javnost o tome ko se, i na osnovu čega, oglušio o čitav niz zakonskih odredbi i odluku SO Apatin, u koju svrhu se obavlja seča hrasta lužnjaka ili je, pak, reč o kriminalnoj aktivnosti“, naveo je Popić.

On je zatražio da se o tome raspravlja na narednoj sednici SO, ali su svi predlozi odbijeni uz obrazloženje da opštinska inspekcija nije nadležna za kontrolu seče u šumi Junaković.

U odgovoru na pitanje Danasa o kakvoj seči se radi i koliko je stabala posečeno, Sektor za šumarstvo, ekologiju i razvoj JP „Vojvodinašume“ navodi da je reč o planskoj i kontrolisanoj seči.

„Na navedenom lokalitetu izvršena je proredna seča (mera nege), a sve prema planu iz Osnove gazdovanja šumama Gazdinske jedinice „Zaštićene šume“. Proredne seče su uzgojni radovi (mere nege) kojom se uklanjaju bolesna, prekobrojna, nekvalitetna stabla, kao i stabla koja ugrožavaju i ometaju razvoj najkvalitetnih stabala u šumskoj sastojini. Prilikom pripreme prorede radi se ocena stvarnog stanja šume i tzv. doznaka odnosno premer stabala“, navode stručnjaci JP „Vojvodinašume“.

Kako su naveli, „na konkretnom lokalitetu, proredna seča započeta je 04.01.2022. godine, pri čemu je obaveštenje o početku seče dostavljeno Mesnoj zajednici Apatin, broj 01/22-101 od 04.01. 2022. godine. Važnost Osnove gazdovanja šumama GJ „Zaštićene šume“ je od 2021. do 2030. godine, za koju je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo doneo rešenje i dao saglasnost broj 104-322-273/2021-06 od 08.10.2021. godine“.

Apatinci uznemireni zbog seče drveća u šumi Junaković: Posečeno hiljadu stabala u spomeniku prirode 2
foto:banja-junaković.rs

„Doznaka (obeležavanje) stabala za seču je izvršena od strane stručnih lica zaposlenih u Šumskoj upravi „Apatin“ i evidentirana je u doznačnoj knjizi. Obeležavanje stabala za seču izvršeno je doznačnim žigom broj DŠS 023. Doznačeno je ukupno 914 stabala, od toga 665 stabala hrasta lužnjaka, 16 stabala bele topole, cera 101 stablo i ostalih tvrdih lišćara 132 stabla. Bruto zapremina iznosi 879,23 metara kubnih, neto zapremina iznosi 742,90 metara kubnih. Dakle, svi radovi su sprovedeni u potpunosti u skladu sa zakonskom regulativom i planskim dokumentima, a uvažavajući pravila struke“, navode u JP „Vojvodinašume“.

Šuma Junaković, koja se prostire na 218,60 hektara, proglašena park šumom 1983, a 2005. stavljena je pod zaštitu kao spomenik prirode i svrstana u značajno prirode dobro III kategorije i nazvana Spomenikom prirode „Šuma Junaković“.

Predstavlja očuvani šumski kompleks hrastovih i bagremovih sastojina, koje obezbeđuju zaštitu termalnih izvorišta banjskog kompleksa. Kako okružuje banju, pored zaštitne uloge, služi i za rehabilitaciju i sportsko – rekreativne aktivnosti gostiju i  ostalih posetilaca.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari