Apel nadležnima da se pusti struja za 7.500 domaćinstva koja su godinama bez nje 1Foto: MIodrag Stanković

Gradski odbornik opozicione koalicije “Niš moj grad” Miodrag Stanković zahtevao je da Grad Niš “preuzme ulogu medijatora” i da se uključi u pregovore sa Vladom Srbije i EPS-om, kako bi se došlo do trajnog rešenja za oko 7.500 domaćinstava iz Niša i okoline kojima je godinama isključena struja.

On je tražio i da se “počne sa priključivanjem tih domaćinstava na elektro mrežu, bez izuzetaka, kao i da im se omogući plaćanje troškova priključaka na više rata”.

„Dugovi građana koji su isključeni sa elektromreže nastali su uglavnom u vanrednim uslovima života, inflacije, rata, sankcija, kao i u periodu tranzicije, koja je posebno u ovom gradu ostavila teške socijalno – ekonomske posledice. Mnogi nisu mogli da izmire svoja dugovanja za struju, jer im zarade nisu isplaćivane ili su ostali bez posla. Na tako nastala dugovanja, nezakonito im je dodata kamata, koja se godinama uvećavala unedogled“, rekao je Stanković.

On je ocenio da Grad “ne sme da se krije iza Ministarstva i EPS-a, već mora da preuzme ključnu ulogu u rešavanju ovog problema“.

Stanković je pitao zašto niko nije reagovao u trenutku kada dugovi nisu bili tako veliki, već se čekalo da oni, zbog kamate, “postanu neviđeno visoki, do nivoa da domaćinstva nisu u stanju da ih plate”.

On je naglasio da je nedopustivo i da “EPS isključuje korisnike zbog računa koji su zastareli”.

“Nezamislivo je da u 21. veku ljudi žive bez struje, tople vode, frižidera, šporeta, interneta. Prolongiranjem rešenja produžava se njihova agonija, kao i nehumani uslovi u kojima žive godinama, a neki od njih i duže od deset godina”, rekao je Stanković.

Na konferenciji za novinare u Skupštini grada govorili su i građani koji godinama žive bez struje.

Građani: Stari, bolesni i sedma godina bez struje 

„Nemam struju, živim u mraku, imam 65 godina, operisana sam, stara i nemam osnovne uslove za higijenu i život. Dug za struju nastao je još pre rata, kada smo suprug i ja ostali bez posla. Suprug je radio u Jastrebcu, a ja u Mašinskoj, njemu su ostali dužni 30 plata i nismo imali od čega da plaćamo struju”, rekla je Slađana Stojiljković.

„Isključili su mi struju pre sedam godina i to kad smo suprug i ja bili u selu. Dug nam je bio oko 360.000 dinara u 2012  godini. Moja penzija je 13.000, a suprugova 19.000, i to je sada sve pod kreditom. Nemamo od čega da živimo”, kazala je Todorka Janačkov.

„Jedan sam od 7.500 korisnika kojima je isključena struja, a koje je EPS optuživao da kradu struju. Tužilaštvu sam dostavio dokaze, ono ih je potvrdilo, čime je opovrgnuta kleveta EPS-a. Nakon toga se EPS obratio meni kako bi mi priključio struju. Uplatio sam sredstva za kleme, strujomer i ostale neophodne zahteve koje su od mene tražili. Kada sam pitao ljude u EPS-u kada će mi priključiti struju, rekli su mi uskoro, a od toga uskoro, prošlo je već godinu i po dana“, rekao je Petar Perić.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnomlinku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari