Američki vojnik koga talibani u Avganistanu drže kao taoca pojavio se na video-snimku koji je emitovala katarska TV stanica Al Džazira i uputio poruku svojim sunarodnicima da utiču na vladu SAD da povuče vojnike iz te azijske države.

 „Vi imate moć da utičete na našu vladu da vojnike vrati kući. Molim vas, vratite nas kući kako bismo se vratili gde pripadamo i kako ne bismo gubili naše vreme i živote ovde“, rekao je vojnik, koji je krajem juna nestao u provinciji Paktika na jugoistoku zemlje i dodao da se „plaši da neće moći da se vrati kući“.

Minstarstvo odbrane SAD saopštilo je da je identifikovalo američkog vojnika i da se radi o Bouu Bergdalu koji je iz baze na istoku Avganistana nestao 30. juna. Američka vojska je juče osudila objavljivanje tog snimka, ističući da je reč o talibanskoj propagandi koja predstavlja kršenje međunarodnog prava. Portparol američke vojske, kapetan Džon Stok potvrdio je da je čovek na snimku nestali vojnik i dodao da vojska čini sve da bi on bio oslobođen nepovređen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari