Apel vlastima da počiste ulice Beograda 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Dnevni list „Mali žurnal“ je na današnji dan pre 110 godina objavio otvoreno pismo čelnicima Beograda u kome se apeluje na vlastodršce da ispune obećanje, te da očiste ulice glavnog grada.

„Ulice koje su u sredini varoši, kroz koje će i stranci i gosti izvesno prolaziti i danas obiluju grdnom prašinom i đubretom koje se prosipa iz đubretarskih kola, a naročito onih kola koja vuku zemlju i ostatke porušenih građevina“, piše „Mali žurnal“.

Kada je objavljena diplomatska poseta Beogradu, upravna vlast glavnog grada izdala je naredbu da se ulice počiste i da se tramvaji ofarbaju.

Iako je naredba izdata, izgleda da upravna vlast nema aparate da meru sprovede u delo s obzirom na to da deset dana od izricanja mere, ništa nije preduzeto.

Apel vlastima da počiste ulice Beograda 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

„Videćete kako je po trotoarima i po sredini onih ulica izrasla grdna trava koja je pokrila kaldrmu, pa će vam tek tada biti jasno zašto beogradska štampa apeluje na vas kao nadležne, da Beograd i njegove žitelje spasavate ove nesreće“, kaže autor teksta „Na adresu upravnika varoši Beograda“.

Autor tvrdi da je beogradska politička elita neupućena u stvarno stanje na ulicama glavnog grada te ih javno poziva da se prošetaju od Zelenog venca do Terazija kako bi se uverili u smrad, prašinu i nečistoću prestoničkih ulica.

Redakcija na kraju teksta daje predlog vlasti kako da reši ovaj problem. Uprava varoši treba da izda naredbu po kojoj će sopstvenici kuća i placeva najmanje jednom nedeljno morati da očiste trotoare i polovinu sokaka ispred svojih kuća ili placeva.

Iako Beograđani putem poreza doprinose, opština tvrdi da nema budžetske mogućnosti za održavanje čistoće prestonice. Zato autor poziva građanstvo da budu društveno odgovorni, kada već uprava „nema mogućnosti“ za to.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari