Apel za pomoć kragujevačkom novinaru Miroslavu Jovanoviću 1Foto: Brotin Biswas

Sindikat novinara Radio televizije Kragujevac  i Sindikat novinara Srbije (SINOS) pridružuju se akciji „Solidarno za Miroslava Jovanovića“, koju je pokrenula grupa kragujevačkih novinara.

Oni su pozivali sva novinarska i medijska udruženja, asocijacije, organizacije i medjske kuće da, osim verbalne, pruže i finansisjku pomoć penzionisanom kolegi.

„Apelujemo na sve građane koji su u mogućnosti da se uključe u akciju solidarnosti uplatom novčanih priloga na namenski račun za prikupljanje donacija novinaru Jovanoviću, koji je otvorio Šumadijski centar za građanski aktivizam „Res publika“, iz Кragujevca“, navode u saopštenju, koje su potpisali Katarina Mirović, predsednica  Sindikata novinara RT Kragujevac i Dragana Čabarkapa, predsednica SINOS-a.

Podsećaju da uglednom kragujevačkom novinaru, dugogodišnjem  uredniku „Svetlosti“, a zatim i „Кragujevačkih novina“, preti oduzimanje kuće ili dve trećine  skromne penzije narednih  pet do sedam godina, zbog isplate duga u iznosu od približno 1,5 miliona dinara, njegovom bivšem preduzeću koje je u stečaju.

Presudom Apelacionog suda u Кragujevcu Jovanović je obavezan da izdavačkom preduzeću AD „Svetlost“, u kojem je radio 30 godina, isplati 820.000 dinara, te 185.000 dinara za sudske troškove, plus pripadajuće kamate od 2014. godine.

„Jovanović je tužen za naknadu duga, jer je preduzeće “AD Svetlost” u celosti isplatilo novčane kazne po osnovu sudskih procesa vođenih zbog dva teksta i jednog pisma čitaoca, koji su objavljeni 2004. i 2007. godine, u vreme kada je on bio odgovorni urednik. Preduzeće AD „Svetlost“ je u međuvremenu  zatvoreno,  jer je nakon raskida ugovora o privatizaciji 2011. godine, ubrzo otišlo u stečaj, koji ni posle osam godina nije okončan. Jovanoviću sada preostaje mogućnost da se na presudu žali Vrhovnom kasacionom sudu, ali nova žalba ne odlože izvršenje naplate“, ističu u saopštenju.

Podaci za uplatu priloga:

Кomercijalna banka 205-0000000265720-74

Primalac: UG Res publika, Кragujevac

Svrha uplate: donacija za Miroslava Jovanovića

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari