Apel Zaječaraca nadležnima: Potreban nam je javni toalet da više ne trpimo ili trčimo kući 1Foto: Glas Zaječara

Prostori iza i između zgrada u centru Zaječara, kao i neosvetljeni prolazi  i hodnici zgrada u centru, preuzeli su funkciju javnog toaleta. Građani Zaječara kažu da je javni toalet potreban, pošto ga u gradu na Timoku nema.

Ako ste pomislili da je ovo banalna tema ili da tu nema prostora za pisanje ovog teksta – grdno ste se prevarili! Problem je ogroman svima koji iz svojih kuća krenu u grad, ali i stanarima zgrada u centru, iza kojih mnogi građani moraju da vrše nuždu jer – nemaju gde.

Podsetimo se da su među najboljim pokazateljima kulture, svesti i higijene jednog naroda javni toaleti. Zaječar je nekada imao više njih. Sada nema nijedan. Građani se snalaze kako znaju i umeju. Baš kao i turisti.

Muku imaju i stanari zgrada u samom centru, pošto fasade njihovih zgrada često su mesto „korišćenja“. Zaječarci koji stanuju u neposrednoj blizini centra grada i pijace, ali i široj okolini, gotovo svakodnevno su suočeni sa tim problemom jer se prolazi između njihovih zgrada koriste kao javni toalet.

Reporetr Danasa obišao je centar Zaječara i uverio se koliko je Zaječaru u ovom času najpotrebniji javni toalet.

To potvrđuje i Zaječarac Zoran Mićić, koji kaže za Danas da je nedostatak javnog toaleta bruka za Zaječar, da je potreban gradu, a ne da nuždu vrši u kafani, ili da „trči“ kući.

Njegovi sugrađani Rade Sebić i Zoran Bogojević saglasni su sa njim, napominjući da stalno „trpe do kuće“ ili da iskoriste neki od prolaza.

– Apelujem na nadležne da naprave javni toalet pošto je sramota da građani vrše nuždu iza zgrada i prodavnica – dodaje Dragan Đorđević, dok Anita Nikodijević kaže da se par puta vraćala kući zbog nužde.

Zaječarac Saša Paunović ističe da je potreban javni toalet jer ljudi imaju veliki problem kada su u gradu, a kafići ne dozvoljavaju da se toalet koristi, ako niste gost.

O mukama onih koje nužda tera, ali i onih koji u zgradama i prolazima žive, svedočili su natpisi na ulazu u jednu od zgrada gde piše: „Hvala što ne vršite nuždu u zgradi. Kamera snima“.

Kako stanari kažu, zimi je stanje i „podnošljivo“, ali letnje vrućine život pretvaraju u pakao, a strah od zaraze je uvek prisutan.

Poslednji javni toalet na nekadašnjoj autobuskoj stanici više ne radi. Pošto su prostorije nekadašnje stanice koristili aktivisti SNS-a, pored nekadašnjeg toaleta je ostao natpis  „Izborni štab Srpske napredne stranke“.

Apel Zaječaraca nadležnima: Potreban nam je javni toalet da više ne trpimo ili trčimo kući 2
Foto: M.S.

Koliko je za stanje stvari kriv sam Grad, a koliko nedostatak naše lične kulture, ostaje da se vidi. Ali, fakat je da je svaki posetilac kafića i kafana u Zaječaru barem jednom imao priliku da se suoči sa „noćnom morom od higijene“ u njihovim toaletima, ako ne i više puta!

Kako objasniti strancima da toaleta nema i da osnovnu ljudsku potrebu moraju zadovoljiti u nekom od kafića ili u nekom od prolaza? A, dešava se, kako navode Zječarci, da pitaju za toalet.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari