Apelacioni sud danas razmatra žalbu osuđenih za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića 1MIlan Jovanović, Žig info Foto FoNet/Nenad Ðorđević

Apelacioni sud u Beogradu danas u 11 sati započeće razmatranje žalbe osuđenih za paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića, 2018. godine.

Među osuđenima je i nekadašnji predsednik beogradske Opštine Grocka Dragoljub Simonović.

Simonović je prvostepenom presudom, u ponovljenom postupku, osuđen na pet godina zatvora, za podstrekivanje drugih lica na krivično delo – izazivanje opšte opasnosti.

Kao izvršioci, prvostepenom presudom osuđeni su i Aleksandar Marinković na četiri i po godine, Vladimir Mihajlović na četiri i Vladimir Novaković na tri i po godine zatvora.

Apelacioni sud odredio je dva dana za raspravu o žalbi, nakon čega bi trebalo da donese konačnu presudu.

Milan Jovanović juče je rekao novinarima da nije optimističan, posebno nakon oslobađajuće presude okrivljenima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, koju je doneo upravo – Apelacioni sud.

„Nakon šest godina, ne očekujem ništa dobro“, naveo je on i dodao da će nakon rapsrave apelacionog veća mnogo više stvari biti jasno, kada se vidi kako će sudije odlučivati.

Prema njegovim rečima, na dosadašnjim ročištima, kojih je bilo ukupno 51, prošao je „golgotu“, a na njima se svašta moglo čuti na račun novinarstva i pravosudnog sistema, ali nijedna reč odbrane advokata okrivljenih.

Naveo je da je Simonović „kriminalac koji je opljačkao Opštinu Grocka“ i da se protiv njega vode dva krivična postupka zbog moguće pronevere od 24 i 29 miliona evra.

„Njegovi poznanici kažu da je tu dovoljno novca za ceo pravosudni sistem“, rekao je Jovanović.

To je inače druga prvostepena presuda, pošto je prvu kojom je Simonović bio osuđen na četiri i po godine zatvora, Apelacioni sud ukinuo 2021. godine i naložio ponavljanje suđenja.

Simonović je od početka procesa negirao optužbe, dok je novinar Jovanović tvrdio da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsednika Opštine Grocka.

Istragom je utvrđeno da je predsednik Opštine Grocka pripadniku Interventne jedinice policije Vladimiru Mihailoviću naložio da novinaru zapali kuću, uz obećanje da će mu zauzvrat zaposliti ženu.

Policajac je potom angažovao Igora Novakovića koji je Aleksandru Marinkoviću i Bojani Cvetković Šijacki dao Jovanovićevu adresu, a Marinković je u noći 12. decembra 2018. ubacio dva „molotovljeva koktela“ u kuću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari