apelacioni sud foto Aleksandar Roknićfoto Aleksandar Roknić

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je oslobađajuću presudu Višeg suda u Beogradu i na tri godine zatvora osudio anesteziologa Stanoja Glišića zbog smrti trogodišnje A. G.

Sud je Glišića osudio zbog teškog dela protiv zdravlja ljudi, nalazeći da između nesavesnog lečanje i smrti trogodišnje pacijentkinje postoji uzročno-posledična veza. Ova presuda nije pravosnažna i postoji mogućnost žalbe.

Kako se navodi u saopštenju suda, Glišić je osuđen zbog toga što 21. maja 2007. godine u svojstvu lekara anesteziologa, u prostorijama Specijalne bolnice za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju „Klinika Perfekta“, pri pružanju lekarske pomoći tokom operacije katarakte nije postupao u skladu sa dobrom lekarskom praksom i pravilima struke i time prouzrokovao pogoršanje stanja trogodišnje pacijentkinje.

Naime, kako je utvrdio sud, tokom operacije katarakte došlo je do usporavanja rada srca pacijentkinje, slabljenja i gubitka pulsa. Glišić je prekinuo operaciju, te usred usporenja rada srca zamenio tubus i dao pacijentkinji atropin sulfat kako bi se uspostavio normalan srčani rad.

Nakon okončanja operacije, iako je opšte stanje pacijenktinje bilo sve teže, okrivljeni nije hitno pristupio intenzivnom lečenju i devojčicu uputio u ustanovu u kojoj bi mogla da joj bude pružena kompletna medicinska pomoć.

Pacijentkinja je upućena u Institut za majku i dete tek četiri sata nakon okončanja oftamološke intervencije, iako je tada već bila u komi i pokazavala znake ozbiljnog oštećenja mozga.

Toliki protok vremena, navodi se u saopštenju suda, nije bio ni potreban ni opravdan. Nakon prijema u bolnicu, detetu je obezbeđena mehanička ventilatorna potpora i sve druge neophodne mere kako bi se pomoglo.

Ipak, usled propusta okrivljenog, a kao posledica teškog oštećenja mozga nastalog tokom oftamološke intervencije, pacijentkinji su otkazali organi i došlo je do smrti.

Kako se dodaje u saopštenju, prilikom donošenja odluke o kazni, Apelacioni sud je od olakšavajućih okolnosti na strani okrivljenog cenio da se radi o do sada neosuđivanom licu, njegove porodične prilike, korektno držanje pred sudom i godine života i u odsustvu otežavajućih okolnosti, osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od 3 godine nalazeći da će se ovako odmerenom kaznom zatvora u potpunosti ostvariti svrha kažnjavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari