Aplikacija Krug zdravlja ponovo dostupna onima kojima je potrebna psihološka podrška 1Foto: Promo

Zahvaljujući projektu Svako može da pukne koji sprovodi mreža za mentalno zdravlje NaUm uz podršku ACT projekta i Vlade Švajcerske, redizajnirana, unapređena verzija besplatne mobilne aplikacije Krug Zdravlja ponovo je dostupna za sve one kojima je potrebna psihološka podrška, saopšteno je danas.

Krug Zdravlja, kako se navodi, predstavlja jednostavan „alat“ koji ljudima pomaže da brzo i lako dođu to stručnih psiholoških saveta i podrške, da se edukuju, informišu, unaprede svoje mentalno zdravlje, potraže i dobiju pomoć besplatno. Kroz opciju Pitajte psihologa može se potpuno anonimno postaviti bilo koje pitanje psihološke prirode i izneti problem i u roku od 48 sati dobija se odgovor kliničkog psihologa – psihoterapeuta, objašnjeno je.

„Na ovaj način može se pomoći i onima koji zbog prirode problema ne mogu da potraže pomoć (agorafobija – strah da osoba izađe sama iz kuće, da putuje i sl., zatim socijalna anksioznost – osoba ima strah i oseća nelagodu da komunicira sa ljudima), osobama koje zbog udaljenosti nemaju pristup profesionalnoj pomoći, kao i onima koji žele da ostanu anonimni. Uzimajući u obzir činjenicu da ljudi, a naročito mladi provode najveći deo vremena sa mobilnim u ruci, zašto ne upotrebiti telefon kao “alat” za mentalno zdravlje“, navodi se u saopštenju.

Neke od opcija koje aplikacija sadrži su: Info box – tekstovi o najčešćim psihičkim poremećajima i informacije o dostupnoj podršci, Blog – tekstovi psihologa o raznim svakodnevnim temama i problemima koje nas muče, Psihološki testovi – omogućavaju osobi da uz stručne i standardizovane testove proveri svoje mentalno stanje, Prepoznavanje simptoma, tehnike za prevazilaženje određenih stanja, opcija Pitajte psihologa, Video radionice – kratke radionice koje imaju za cilj da osobama pomognu oko rešavanja nekih mentalnih tegoba, Informacije o tome gde se mogu obratiti za pomoć, Kalendar događaja – najava raznih događaja koje organizujemo u okviru našeg projekta.

„Kako SZO upozorava predstoji nam pandemija mentalnih poremećaja kao posledica krize s kojom se suočavamo a prema nacionalnom istraživanju realizovanom u okviru projekta CoV2Soul , broj osoba koje pate od depresije se udvostručio u odnosu na pre-pandemijski period. Zbog toga je izuzetno važno da ne zapostavimo svoje mentalno zdravlje i da iskoristimo sve moguće resurse da ga sačuvamo“, zaključuje se.

Aplikaciju možete preuzeti besplatno na na Apple Store i Play store.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari