Suha Arafat, udovica palestinskog lidera Jasera Arafata, zatražila je ekshumaciju tela svog supruga, nakon što je istraga o njegovoj smrti koju je sprovela Al Džazira otkrila dokaze o tragovima radioaktivnog polonija na odeći koju je nosio poslednjih dana života.


Istraga predstavljena u dokumentarnom filmu „Šta je ubilo Arafata“? predstavlja najiscrpniju istragu sprovedenu o okolnostima Arafatove smrti, nakon misteriozne bolesti od koje je oboleo 2004. Film otkriva da uzorci uzeti sa njegovih ličnih stvari, kao što su četkica za zube, kapa i donji veš, sadrže neočekivano visok nivo polonijuma 210 – radioaktivne supstance koja može nastati samo u nuklearnom reaktoru. Procenat polonijuma pronađen na predmetima koji su pripadali Arafatu odgovaraju sličnim dozama ovog elementa kojima je bio izložen i ruski disident Aleksandar Litvinenko, ubijen u Londonu 2006.

Švajcarski naučnici, prenosi Al Džazira, kazali su da bi testovi izvedeni na Arafatovim ostacima, pokopanim u mauzoleju u Ramalu na Zapadnoj obali, mogli razrešiti ovu višegodišnju dilemu. Glasine o mogućnosti da je Arafat otrovan kruže još od njegove smrti. Tragovi polonijuma su pronađeni nakon opsežnih testova koje su sproveli Univerzitetski centar forenzičke medicine i Institut za radijacijsku fiziku u Lozani u Švajcarskoj. Direktor Instituta Fransoa Brošu, između ostalog, kaže u filmu da je jedini način da se razjasni uzrok smrti Arafata da se uzme uzorak, odnosno da se telo ekshumira. „No, morali bismo delovati prilično brzo, jer se polonijum brzo raspada. Ako budemo predugo čekali, sigurno je da će svi mogući dokazi nestati.” Reagujući na ova otkrića, Suha Arafat je pozvala palestinske vlasti da odobre ekshumaciju tela njenog supruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari