Argentina nije uspela da postigne dogovor sa „hedž fondovima“ koji traže da im se u punom iznosu isplate dugovi po osnovu argentinskih državnih obveznica, i ušla je u bankrot drugi put u poslednjih 13 godina. Neposredno pre nego što je argentinski ministar privrede Aksel Kicilov u sredu uveče objavio novinarima u Njujorku da nisu uspeli da postignu dogovor sa fondovima, američka agencija za kreditni rejting „Standard i Purs“ snizila je rejting Argentine na „selektivni bankrot“.

Predstavnici Argentine i fondova prvi put su oči u oči pokušavali da reše spor, ali nisu uspeli da se dogovore pre isteka roka u ponoć po njujorškom vremenu. Od tada je automatski stupilo na snagu proglašenje nelikvidnosti države. Posrednik koga je imenovao američku sud da vodi pregovore Danjel Polak je takođe objavio da dogovor nije postignut i da se odmah proglašava potpuna nelikvidnost države.

Argentina je do poslednjeg minuta pregovarala da bi izbegla proglašenje potpune nelikvidnosti države koja je pod pritiskom finansijskog fonda – „lešinara“ – navela je agencija AFP. Očekuje se da posledice novog bankrota neće biti toliko teške kao one pre 13 godina, kada je na desetine ljudi poginulo na ulicama u velikim protestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari