Arhitekta, ekonomistkinja i učiteljica postale šminkerke jer im to donosi više novca 1Foto: Pixabay

Posle dva meseca, koliko je trajala obuka deset polaznica obuke za šminkere, manikire i pedikire dobile su sertifikate i pakete u kojima je oprema i materijal za počinjanje sopstvenog biznisa, koji je, kažu one, isplativiji od poslova koje mogu da rade kao arhitekte, ekonomistkinje ili učiteljice.

Tijana Jović ima 22 godine, student je Pedagoškog fakulteta u Užicu, koji je upisala posle srednje Medicinske škole u Kraljevu, iz kojeg je i došla u Užice. Ipak, već četiri godine radi u jednom kozmetičkom salonu, a nada se da će jednog dana biti u mogućnosti da ima svoj salon.

Šminkanje je jedino što nije znala da radi, a bilo joj je potrebno da bi u salonu mogla da se bavi svim uslugama koje nudi mušterijama.

-Učiteljski poziv nije nešto što bih dugo radila. Salon je svakako isplativiji. Fakultet je dobro završiti, to je moj lični plus – objašnjava Tijana za Danas.

Arhitekta, ekonomistkinja i učiteljica postale šminkerke jer im to donosi više novca 2
Tijana Jović/Foto: Ana Milošević/Danas

Sličnog stava je i Aleksandra Radosavljević (34), samohrana majka sa invaliditetom, ali i ekonomista. Od kada je završila Ekonomski fakultet do danas, posao u struci nije uspela da pronađe.

Arhitekta, ekonomistkinja i učiteljica postale šminkerke jer im to donosi više novca 3
Aleksandra Radosavljević/Foto: Ana Milošević/Danas

-Mislim da će mi ova obuka pomoći da jednom otvorim svoj salon i da se bavim šminkanjem. Kada sam završavala fakultet, želela sam da radim u struci, ali kako vreme prolazi okrećem drugim varijantama. Šminkanje je, inače, bio moj hobi, nadam se da će postati i posao – kaže ova ekonomistkinja.

Da je šminkanje zanat koji se za razliku od drugih diploma lakše i bolje naplati, potvrđuje i edukatorka na obuci koju su devojke prošle Milica Maričić.

Milica (29) ima četiri diplome profesionalnog šminkera. Sa priznatim sertifikatom edukatora, radila je u više zemalja u inostranstvu i voli taj posao.

-Može lepo da se zaradi gde god da odete. To je zanat u rukama – kaže Milica, koja je grafički tehnolog, ali i student arhitekture.

Voli sve poslove za koje se školovala, ali u jednom kozmetičkom salonu trenutno radi, kako kaže, “punom parom”.

Arhitekta, ekonomistkinja i učiteljica postale šminkerke jer im to donosi više novca 4
Uručenje paketa za početak posla/Foto: Ana Milošević/Danas

-Najviše se isplati šminkanje i nadogradnja trepavica, iako za trepavice treba mnogo novca za početak. Treba i za šminku, ali ovi paketi su jako važni, vrede kao nečija prosečna plata – objašnjava iskusna šminkerka.

Ona procenjuje da će devojke koje su danas dobile sertifikate i pakete za počinjanje posla, ne samo vratiti početno ulaganje, već vrlo brzo zaraditi 10 do 15 puta više od toga.

-Ako se prepodne budem bavila arhitekturom, popodne ću našminkati tri žene i uzeti još 50 evra. Za samo jedno popodne – ističe Milica Maričić.

Inače, ova obuka deo je projekta „Jačanje stručnih kapaciteta za zapošljavanje lica iz osetljivih grupa pod uticajem pandemije Kovid-19“.
Podršku je pružio projekat Nemačko-srpske razvojne saradnje “Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe”, koji sprovodi GIZ, u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Predstavnik Grada, većnik Ratko Trmčić, naglasio je da će Užice i ubuduće podržavati usavršavanje mladih, koje je ovoga puta organizovano u saradnji sa kancelarijom za mlade. Koordinatorka kancelarije Marija Maričić napomenula je da je to iskustvo dobar model za buduće projekte.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari