„Seks za početnike“ : Da slobodno, toplo i podržavajuće utešimo i ohrabrimo sve tinejdžere 1Foto: FoNET/Promo

Knjiga Jasminke Petrović “Seks za početnike” bila je inspiracija za nastanak istoimene prestave u Pozorištu mladih, čija će premijera biti 27. aprila u 19 sati, na Velikoj sceni ovog teatra.

Predstavu je, prema dramatizaciji Jelene Mijović, režirala Jana Maričić, a glumačku ekipu predstave čine: Marija Radovanov, Aleksandar Milković, Ksenija Mitrović, Vučen Vuk Pećanac i Đorđe Mitrović.

Scenografkinja je Milica Surutka, kostime je dizajnirala Biljana Grgur, a kompozitor je Boža Obradinović.

Rediteljka Jana Maričić rekla je povodom predstave da je njen utisak da tinejdžeri u sve konzervativnijem društvu tinejdžeri imaju sve manje prilika da od odraslih, stručnih, pažljivih i iskusnih ljudi saznaju važne informacije o seksu.

“Uglavnom su prepušteni sami sebi, vršnjačkom okruženju i nefiltriranim sadržajima sa interneta.
Bez obzira na to što je u njihovom uzrastu vršnjačko okruženje najvažnije, potrebno je da se o seksu govori slobodno, ali i stručno, kako bi se oni na najzdraviji mogući način uveli u taj deo odrastanja. Retrogradnost vladajuće ideologije još uvek odlaže uvođenje seksualnog vaspitanja u škole, jer se teško prihvataju već odavno stečena prava i slobode.
O tom aspektu naša deca već mnogo znaju i s lakoćom sve prihvataju, ali, paradoksalno, ostaju uskraćeni za osnovne informacije koje se tiču bioloških, fizioloških, emocionalnih komponenti, kao i bezbednosti…
Veoma smo svesni specifičnosti teme i zato smo izuzetno ozbiljno pristupili svakoj rečenici koja se izgovori na sceni, kao i svakom postupku.
Jedva čekamo da vidimo koliko naše čitanje rezonira sa tinejdžerima, koji su nam sve vreme bili na pameti.
Namera cele naše ekipe je da slobodno, toplo i podržavajuće utešimo i ohrabrimo sve tinejdžere koji su zbunjeni pred rađanjem sopstvene seksualnosti, ma kakva ona bila.
Želeli bismo da naša predstava podstakne slobodniju zainteresovanost za seksualno obrazovanje kod tinejdžera, kao i da njihove roditelje i nastavnike ohrabri za otvoreniju komunikaciju.
Što više deca pitaju i istražuju, to će više znati. Znanje će im pružiti slobodu, sloboda ljubav, a onda nek uživaju u bezbednom seksu.”, istakla je Jana Maričić.

Glumica Marija Radovanov , kaže da je knjiga “Seks za početnike” Jasminke Petrović bila važna za njenu generaciju jer je,možda bila i jedina stvar koja se na zabavan način bavila ovom ozbiljnom temom za tinejdžere .

“Divna knjiga Jasminke Petrović sa standardno blesavim ilustracijama Dobrosava Boba Živkovića je bila jako popularna u mom društvu, „u moje vreme“.
Čini mi se zbog svog potpuno drugačijeg pristupa tako ozbiljnoj temi kao što su seks i seksualno vaspitanje.
A ako ćemo iskreno, verovatno zbog bilo kakvog pristupa uopšte.
Danas su, eto, kao, informacije nadohvat ruke.
Ali i dalje je nekako baš bitno imati nekog opuštenog, kul odraslog pored sebe.
Da se stvari preispitaju, provere, prokomentarišu, da se razbiju tabui, ali i da se malo nasmejemo svom stidu i strahovima.
Da te neko potapše po ramenu i kaže: „Svi smo kroz to prošli. Put će biti negde malo kvrgav, ali, uz određene opreze, samo hrabro i uživaj u vožnji!“.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari