Arhitekta: Realizacija metroa duboko pogrešna, Beograd uskoro neće moći da pije svoju vodu 1Foto: N1/Screenshot

Arhitekta Slobodan Maldini izjavio je danas da je Beogradu potreban metro ali da je strategija njegove realizacije „duboko pogrešna“, jer grad ne može zbog metroa da se odrekne strateških resursa – pijaće vode, koja nije obnovljivi resurs.

Maldini je za televiziju N1, povodom početka radova na izgradnji metroa, izjavio da Beograd uništava svoj najdragocenji resurs i okreće se nečemu mnogo gorem, izvorištu iz Dunava, „najzagadjenije reke Evrope“.

„Beograd iz greške ulazi u grešku, kada uništi svoja izvorišta na Makišu, onda će uništiti Veliko ratno ostrvo. Beograd je jedan od retkih gradova koji može da pije svoju vodu, uskoro to neće biti moguće“, rekao je Maldini.

On je dodao da se Grad Beograd i država „ponašaju prema metrou kao investitori, a ne kao neko ko treba da reši problem građana“.

„Radi se o Makiškom polju, našli su tajkuna da na tom prostoru sagradi milion kvadratnih metara, kasnije dva, tri miliona kvadrata zgrada i da tim novcem finansiraju beogradski metro. Veza metroa i Makiša je iz biznisa, nije namera da se reši saobraćajni kolaps, radi se o nepoštovanju osnovnih potreba Beograđana radi izgradnje nečega što nikom nije potrebno, tu se podiže ogroman grad“, ukazao je Maldini.

Maldini je rekao i da se linijski metro gradi u gradovima od više od dva miliona stanovnika, a kada je manje od toga radi se distributivni metro.

„Prvi princip je pogažen, (potez) od Makiša pa do Sajma nema potrebnu gustinu, a na mestima gde postoji gustina stanovanja i rada nema linije metroa. Metro je pogrešno planiran u saobraćajnom smislu, dobijamo ga tamo gde nam ne treba, niko ne ide u Makiš, a delovi koji su preopterećeni ostaće bez metroa. Umesto da su objedinili sisteme sa beogradskim vozom, oni su ih razdvojili“, kazao je arhitekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari