Arion Aslani: Slobodni umetnik 1Foto: Miroslav Dragojević

Arion Aslani, umetnik i član ULUS-a, zadovoljan je što je protestna akcija „Skidanje, sranje & debata“ dala rezultate jer su na jučerašnjoj diskusiji „ULUS – Quo vadis?“, održanoj u Kulturnom centru Baraka, bili umetnici iz tri suprotstavljene struje iz Udruženja.

– Žao mi je što nije bilo i više mlađih kolega – rekao je Aslani za Danas. Do njega je juče, inače, teško bilo doći, što je, moglo bi se reći, razumljivo imajući u vidu pojedine natpise u medijima gde se njegova akcija Šit maping, u sklopu koje je obavio nuždu ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“, imenuje kao „albanski ritual“.

To je izjavio predsednik ULUS-a Miroslav Lazović, kao i da će protiv Aslanija verovatno biti podneta krivična prijava. Neki se brinu i zbog kršenja komunalnog reda na Kalemegdanu, iako baš na ovom znamenitom području grada godinama traje radikalno zagađenje bukom. Aslani, kao i njegova koleginica Nina Radoičić su objasnili kontekst svojih akcija, a među, verovatno slučajno, zanemarenim detaljima su i da je Aslani nuždu obavio na zemlji, da je upotrebljeni toalet papir bacio u smeće i da nije ni prvi ni poslednji umetnik čiji rad podrazumeva kršenje pravila lepog ponašanja ili, možda, i zakona.

Ko prati savremenu umetničku scenu zna da Aslanijev rad pripada „actionart“ umetničkoj praksi i da je dobar deo njegovog opusa scenskog karaktera. Aslani je učestvovao u preko 200 pozorišnih predstava i umetničkih performansa od 1991. u zemlji i po međunarodnim pozorišnim festivalima u inostranstvu. NJegov stvaralački angažman se vezuje za mnoge nevladine organizacije a mnoge njegove vizuelno-likovne projekte odlikuju britki i često duhoviti koncepti. Sarađivao je sa velikim glumcima i rediteljima, te sa značajnim kulturnim institucijama kao što su: Pozorište „Boško Buha“, Jugoslovensko dramsko pozorište, Narodno pozorište, Pozorište „Duško Radović“, Belef, Bitef, Sterijino pozorje, Dom omladine, Studentski kulturni centar, sa pozorišnim trupama Mimart teatar, Porodicom Bistrih potoka, Kacura Khan (Butoh ples). Od 2007. je član ULUS-a, od 2008. je u statusu slobodnog umetnika.

Arion Aslani rođen je 1. septembra 1980. u Beogradu u umetničkoj familiji. NJegovo ime na starogrčkom znači izvrstan. Obično čita više knjiga istovremeno, voli hokej i, prema vlastitim rečima, odlično sprema rižu na japanski način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari