Armand Duplantis: Leteći Šveđanin 1Foto: STARSPORT

Armand „Mondo“ Duplantis, skakač motkom rođen u SAD koji nastupa pod zastavom Švedske, septembra 2020. godine na Dijamantskoj ligi u Rimu pred praznim tribinama stadiona „Olimpiko“ preskočio je 6.15 metara i tako oborio rekord Sergeja Bubke na otvorenom od 6.14 star 26 godina.

Pre par dana u Beogradu, po treći put, oborio je i svetski rekord u dvorani skočivši 6.19 metara, za santimetar više nego što je skočio u Birmingemu 2020.

Niko, ili malo ko na svetu, mogao je i pretpostaviti da bi posle dominacije najdominantnijeg ikad u jednoj od atletskih disciplina, mogao da dođe neko ko je dominantan postao a da još nema ni 23 godine.

Momak rođen je u SAD (Luizijana) krajem 1999. u sportskoj porodici.

Otac Greg je Amerikanac, a majka Helena Šveđanka.

Greg je takođe bio skakač s motkom (rekord 5.80), Helena sedmobojka, koja je uspešno igrala i odbojku.

Skokom s motkom počeo je da se bavi kad je imao tri godine, koristio je metlu i madrac za prve pokušaje, ali mu je otac ubrzo, malo po malo, napravio mesto za trening u dvorištu.

Najpre zaletište, pa konstrukciju sa letvicom i doskočište. Već kao 15-godišnjak bio je svetski prvak u konkurenciji mlađih juniora skokom od 5.30.

Šest metara prvi put preskočio je na Evropskom prvenstvu na otvorenom u Berlinu 2018, a blistava karijera čekirana je i letos u Tokiju kad je bio i olimpijski pobednik.

Medijski je imao i „razlog plus“ za planetarnu popularnost, mnoge je iznenadilo što je izabrao da se takmiči pod zastavom Švedske, u SAD su mu to mnogi zamerili.

Jednostavno je to objasnio poštovanjem prema majci, ali su taj potez neki i racionalizovali, jer je za nastup za Švedsku dovoljan rezultat, a za SAD je uvek neophodna i pobeda na „takmičenjima pre takmičenja“.

Perfektno govori i švedski jezik, što je mnogima delovalo šokantno prilikom intervjua posle zlata u Tokiju, ali je sve jasnije kad se zna da je u Švedskoj provodio mnogo vremena na školskim raspustima i da je jednostavno želeo da nauči taj jezik, kad je već od rođenja imao dvojno državljanstvo.

Iako je visok „samo“ 181 centimetar, što nije baš uobičajeno u njegovoj disciplini, osim treninga od malih nogu, očigledno je da je predestiniran za nešto veliko u toj disciplini.

Vrlo rano mogao je da zakuca košarkašku loptu, skakao je u dalj više od sedam metara i trčao na 100 10,55. Koristio je motku od fiberglasa koja je duža i čvršća, i drži se sa većim hvatom.

Za šta je navodno potrebna posebna veština i neverovatna „gimnastika“ u vazduhu.

Nadimak Mondo dobio je još kao dečak.

Dao mu ga je očev prijatelj, inače Italijan.

„Taj nadimak mi pristaje i želim da budem najbolji na svetu i najbolji ikada, tako da moram da živim u skladu sa nadimkom“, izjavio je mnogo kasnije Duplantis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari