Svedočeći u odbranu Radovana Karadžića, bivši pripadnik policije BiH izjavio je juče pred Haškim tribunalom da je granatu na sarajevsku pijacu Markale, u zimu 1994, ispalila Armija BiH, po nalogu Alije Izetbegovića.


Pod pseudonimom KW-586, skrivenog lika i elektronski izmenjenog glasa, svedok je izjavio da je kao pripadnik specijalne jedinice „Biseri“, 1992-94, bio u obezbeđenju Predsedništva BiH koje je zasedalo u zgradi Narodne banke u Sarajevu. KW-568 tvrdio je da je čuo šta su predsednik Predsedništva Izetbegović, njegov sin Bakir, poglavar Islamske verske zajednice BiH reis-ul-ulema Mustafa Cerić i drugi zvaničnici govorili na sastancima.

Izetbegovića i ostale svedok je optužio da su planski izazivali civilne žrtve u Sarajevu.

„Najsnažniji uticaj“ na Izetbegovića, po svedoku, imao je Cerić. Izetbegovićev glavni cilj bio je da se isposluje intervencija Zapada „izazivanjem masovne patnje“ u Sarajevu i Srebrenici, provociranjem Srba da uzvrate vatru na civilne objekte, uključujući bolnice.

KW-586 posvedočio je i da je čuo Izetbegovića i Cerića kako razmatraju „šta bi se dogodilo ako bi granata pala na Markale“. Posle par dana, 5. februara 1994, to se i desilo, izjavio je svedok, tvrdeći da je ABiH ispalila granatu iz rejona sela Mrkovići i da je to, po naređenju generala ABiH Sefera Halilovića, učinila jedinica generala Mustafe Hajrulahovića zvanog Talijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari