Da je moguće od povrća i voća napraviti pravo umetničko delo, a potom ga u slast pojesti, dokazuje mladi Užičanin Tanis Imširović, majstor karvinga (rezbarenje voća i povrća) i balkanski šampion u kulinarstvu.

Imširović je nosilac brojnih nagrada, poput zlatnih medalja na Zboru ugostiteljskih radnika Srbije 2005. godine, Međunarodnom gastro-festu u Ljuboviji ove i prošle godine, a na Svetskom prvenstvu kuvara i Balkanskom kupu, koji su održani krajem maja u Beogradu, iako je zaslužio srebro, bio je najbolji jer zlatno odličje nije dodeljeno.

Na tom takmičenju predstavio se specijalnim aranžmanom Beograda uoči Univerzijade. Od šargarepe su Kalemegdan i Pobednik u cvetnom okruženju od cvekle, rotkve, kelerabe, krastavca… U lubenicama su izrezbareni hram Svetog Save i Arena, tu je Avalski toranj, kao i zaštitni znak Univerzijade, a korom patlidžana oblikovao je susret Save i Dunava, od tikvice napravio Ratno ostrvo.

– Od bilo kog voća i povrća može da se napravi nešto kreativno, a da to bude i poslastica – kaže ovaj uspešni Užičanin, a potom podseća da karving potiče sa Tajlanda, odakle se proširio svetom, te da za svoje gastronomske artističke kreacije uglavnom koristi lubenice, dinje, bundeve, šargarepu, cveklu, rotkvice…

Česti pozivi za pripremu i ukrašavanje svečanih večera stižu sa svih strana. Tako je, svedoči, nedavno u hotelu Palisad na Zlatiboru pripremio večeru za srbijanske ministre, nekoliko puta ga je angažovala porodica Karađorđević u Belom dvoru, a pripremao je i svečanu večeru na Kustendrofu na Mokroj gori, po pozivu Emira Kusturice. – Svakih desetak dana stižu pozivi i gde god da odem, pokušavam da promovišem našu tradicionalnu kuhinju – kaže Imširović.

Za kulinarstvo se opredelio veoma rano, a karving je otkrio sasvim slučajno, pretražujući internet.

– U potrazi za receptom za salatu od feta sira i lubenice, sasvim slučajno sam našao fotografiju ukrašenog povrća i oduševio se kada sam uvideo mogućnosti i potpuno sam se upustio u avanturu karvinga. Pribor je veoma skup, 300 do 400 evra, a kako nisam imao novca, samostalno sam ga izradio, tako da je moj pribor sada bogatiji od originalnih kompleta – podseća Tanis na početak svoje karijere.

– Majstori karvinga sa Tajlanda i danas su neprevaziđeni, iako se to umeće raširilo svetom, ali ne u tolikoj meri u Srbiji. Poznajem nekoliko ljudi koji poznaju tu tehniku, ali na Balkanskom kupu, jedino sam se ja usudio da se takmičim i uporedim svoje znanje sa drugima – kaže Tanis za Danas, smatrajući da gost, kada uđe u restoran, mora da „nahrani“ sva čula.

– Gost mora očima da „jede“, a kada zadovolji to čulo, biće zadovoljan i čulom ukusa – navodi Tanis u razgovoru za Danas. U budućnosti, kaže, okušaće se i u drugim oblastima artistike u gastronomiji, poput izrade skulptura od leda, čokolade, marcipana, a želi da svoje umeće predstavi i nadležnima u Užicu, kako bi grad organizovao zanimljivu kulinarsku manifestaciju.

Piletina sa kikirikijem

Na molbu da za čitaoce Danasa ponudi zanimljiv recept, Tanis nudi piletinu sa kikirikijem. Od namirnica su potrebne pileće grudi, seckani kikiriki, so, biber, maslinovo ulje, kari prah, povrće po izboru. Pileće grudi lagano izlupati tučkom za meso, posoliti, pobiberiti, nauljiti maslinovim uljem i posuti iseckanim kikirikijem. Piletinu urolovati, posoliti, pobiberiti, poprskati maslinovim uljem, pa je panirati u brašnu, potom u jaja pomešana sa karijem, pa u seckani kikiriki. Umotati u aluminijsku foliju i peći u rerni petnaest minuta na 220 stepeni. Kada je piletina gotova, izvaditi je iz folije, iseći na rolate i servirati na tanjir uz kuvano povrće po izboru (krompir, šargarepa, spanać, brokoli, prokelj, karfiol, grašak…)

Sa jelima u svet

Rođen u Mostaru, Tanis je osnovnu školu završio u Užicu, a potom Ugostiteljsko-turističku školu u Vrnjačkoj Banji i trenutno je student treće godine gastronomije na Višoj hotelijerskoj školi u Beogradu. Pre par godina, sa profesorima te škole i nekolicinom studenata, osnovao je asocijaciju kuvara Geteks (Gastro tim etnokuhinje Srbije).

– Naš cilj je da srpska tradicionalna jela promovišemo, ali i da ih serviramo na moderan način i pokažemo svetu da imamo šta da ponudimo i u oblasti gastronomije – kaže ovaj dvadesetdvogodišnji mladić, koji je uspešan karatista, ali i muzičar – svira klavijature, gitaru i bubnjeve i planira uskoro da objavi prvi album.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari