Sirijski predsednik Bašar el-Asad potvrdio je juče da će njegova zemlja staviti svoje hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu i poslati dokumenta u UN radi potpisivanja sporazuma. „Sirija stavlja hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu zbog Rusije“, izjavio je Asad u intervjuu javnoj televiziji Rusija 24, čiji su delovi emitovani. Asad je, međutim, dodao da „pretnje SAD nisu uticale na odluku o stavljanju hemijskog oružja pod kontrolu“.


Damask će, kako je najavio Asad, poslati dokumenta u UN zbog potpisivanja sporazuma o stavljanju oružja pod međunarodnu kontrolu. Rusija je saopštila da će Sirija pristupiti Organizaciji za zabranu hemijskog oružja.

SAD su juče pozvale sirijski režim da što pre prijavi hemijsko oružje koje poseduje, uoči razgovora zvaničnika SAD i Rusije u cilju pronalaženja kompromisa da bi se izbegli vojni udari. Vašington očekuje od sirijskog režima da „što pre prijavi celokupan arsenal“ kao demonstraciju svoje posvećenosti, izjavio je u Ženevi visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta koji je u pratnji državnog sekretara Džona Kerija.

Cilj je da se „vidi da li postoji kredibilan put da se ide dalje, da li su Rusi ozbiljni u onome što govore i, najvažnije, da li je (sirijski predsednik Bašar) Asad ozbiljan u onome što kaže“, dodao je taj zvaničnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari