Grčki ministar unutrašnjih poslova Nikos Vutsis rekao je juče da Atina neće otplatiti novu tranšu duga Međunarodnom monetarnom fondu u junu jer nema novca. On je precizirao da četiri rate duga MMF-u koje dospevaju narednog meseca iznose 1,6 milijardi evra, ističući da „taj novac neće biti isplaćen jer ga nemamo“.

Nakon četvoromesečnih razgovora s partnerima iz zone evra i MMF-a grčke vlasti pregovaraju o mogućnosti otpisa duga u vrednosti od 7,9 milijardi evra, u cilju sprečavanja državnog bankrota. Sporne tačke su smanjenje penzija, reforma tržišta rada, fiskalne politike i povećanje poreza na dodatnu vrednost.

Vladi u Atini ponestaje novca, a do 5. juna trebalo bi da isplati MMF-u 1,6 milijardi evra. Ipak, grčki ministar finansija Janis Varufakis je prošle sedmice u izjavama isticao da je dogovor sa kreditorima „veoma blizu“ i odbacivao navode da bi zemlja mogla da napusti evrozonu. „Druga valuta nije na našem radaru“, poručio je grčki ministar. Vlada Grčke je nedavno ispraznila svoje rezerve u MMF-u kako bi isplatila 750 miliona evra duga na ime kamate na postojeće kredite.

Optimistične prognoze izneo je nedavno i grčki premijer Aleksis Cipras tokom sastanka sa grupom biznismena, kada je rekao da je vlada spremna na kompromis sa Briselom i MMF-om, u cilju stabilizacije finansijske situacije u zemlji, preneo je Gardijan. Kako je rekao Cipras, Grčka ulaže sve napore da se postigne sporazum sa kreditorima, a dogovor je veoma blizu. Pojedini analitičari tvrde da se grčki premijer suočava i sa potencijalnim otporom zagovornika krajnje levice u svom pokretu Siriza, koji se protive bilo kakvom sporazumu koji bi podrazumevao dodatne mere štednje. U tom kontekstu tumači se i njegova poruka „budite sigurni da u ovim pregovorima nećemo pristati na poniženje, a ogromna većina Grka želi rešenje a ne samo sporazum i podržava vladu u teškim pregovorima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari