Aung San Su Ći: "Dama" u pritvoru 1Foto: EPA-EFE/ LYNN BO BO

Iz celog sveta pristiže sve više zahteva za oslobađanje de fakto liderke Mjanmara Aung San Su Ći, koju je vojska privela preuzevši kontrolu nad zemljom.

Aung San Su Ći je u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama pozvala ljude da ne prihvate postupke vojske „koji zemlju vraćaju pod diktaturu“ i da „celim srcem protestuju protiv puča koji je izvršila vojska“.

Do državnog udara je došlo zbog toga što vojska tvrdi da su pokradeni novembarski izbori, na kojima je njena stranka Nacionalna liga za demokratiju odnela ubedljivu pobedu osvojivši 83 odsto mesta u parlamentu.

Sedamdesetpetogodišnja Aung San Su Ći, ćerka generala Aung Sana, heroja borbe za nezavisnost Mjanmara, došla je na vlast posle ubedljive pobede svoje stranke na parlamentarnim izborima 2015, kada je Mjanmar, prvi put u pola veka, dobio civilnu vladu.

Aung San Su Ći, poznata i kao „Dama“, je de facto liderka Mjanmara jer Ustav ne dozvoljava da i zvanično postane predsednik zemlje, pošto je bila udata za Britanca i njena deca imaju strano državljanstvo.

Zato zvanično obavlja funkciju državne sekretarke, a predsednik Vin Mjint, koga je vojska takođe privela u ponedeljak, njen je blizak saradnik.

Aung Su Ći nekada je smatrana prvakinjom borbe za ljudska prava, zahvaljujući čemu je dobila brojna priznanja.

Dobitnica je nagrade „Saharov“ za slobodu govora (1990. godine) ali i Nobelove nagrade za mir (1991) koja joj je dodeljena za nenasilnu borbu u korist demokratije i ljudskih prava.

Novčani iznos od 1,3 miliona dolara namenila je razvoju zdravstva i obrazovanja stanovnika Mjanmara.

Ali, poslednjih godina je naširoko kritikovana zbog odnosa prema muslimanskoj manjini Rohinđa.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava „Amnesti internešenel“, koja joj je 2009. dodelila nagradu „Ambasador savesti“, povukla je ovu nagradu 2018. godine zbog, kako je navedeno, „sramne izdaje vrednosti za koje se nekada zalagala“.

Organizacija je saopštila da je „duboko razočarana time što Su Ći, kao vođa Mjanmara, nije stala u odbranu muslimanske manjine, čijih je oko 700.000 pripadnika pobeglo iz zemlje zbog vojnih akcija.

Izraženo je i žaljenje što ona „ne predstavlja više simbol nade, hrabrosti i bespoštedne borbe za ljudska prava“.

I pored toga, zadržala je popularnost u svojoj zemlji.

O njoj su napisane brojne knjige. Irska rok grupa U2 posvetila joj je 2000. godine pesmu „Walk On“.

Njoj u čast napisana je drama „Lady Of Burma“ izvedena u londonskom pozorištu „Old Vic“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.