Dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći odbila je da glasa na opštim izborima u Mjanmaru koji su zakazani za 7. novembar. Njen advokat Nijan Vin je rekao da ona neće da izađe na izbore koje organizuje vojska iako je njeno ime na glasačkom spisku.

Stranka Aung San Su Ći Nacionalna liga za demokratiju (NLD) odnela je ubedljivu pobedu na poslednjim izborima koji su održani 1990, ali je vojna hunta poništila taj rezultat i držala njenu liderku u gotovo stalnom pritvoru. Mnogi smatraju da je ova izborna utakmica formalnost i da će se nakon nje vojna hunta samo učvrstiti na vlasti.

Prema novom Ustavu, 25 odsto poslaničkih mesta rezervisano je za vojsku, što znači da će u parlamentu svakako sedeti vojni funkcioneri, bez obzira na ishod izbora. Vlada je takođe osnovala svoju Uniju partija za solidarnost i razvoj koju predvodi aktuelni premijer. Aung San Su Ći trenutno je u kućnom pritvoru i njeno ime do skoro nije bilo na biračkom spisku. Još dve hiljade aktivista takođe su u kućnom pritvoru u Mjanmaru.

Nacionalna liga za demokratiju već je donela odluku da se raspusti da ne bi morala da izbaci iz svojih redova Aung San Su Ći i ostale zatvorenike, kako nalaže strogi izborni zakon Mjanmara. Dopisnici ocenjuju da će nobelovka svojom odlukom da ne izađe na izbore možda ohrabriti pristalice NLD da krenu njenim stopama. To će, prema njenim rečima, razbesneti aktuelno vojno rukovodstvo.

– NLD neće učestvovati u izbornoj trci, tako da čak i da joj se dozvoli da izađe na izbore, ona neće imati za koga da glasa. Zato 7. novembra neće dati svoj glas – izjavio je Nijan Vin.

On je takođe rekao da je Aung San Su Ći ukazala na činjenicu da bi bio prekršen zakon hunte, prema kojem se zatvorenicima zabranjuje da glasaju, ukoliko bi dobila dozvolu da izađe na biralište. Ona se našla na udaru štampe koja je pod kontrolom države jer je savetovala svoje sledbenike da ne glasaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari