Premijerka Australije Džulija Gilard najavila je juče oštru promenu politike njene zemlje prema azilantima i da će vlada u Kanberi predstaviti zakon koji će omogućiti njihovu deportaciju na Papuu Novu Gvinju i u Nauru. Azilanti će se tako suočiti sa dugim ostankom u pritvorskim centrima za imigrante na teritoriji ovih siromašnih pacifičkih zemalja.


Premijerkina Laburistička partija dugo se protivila konceptu ovakvih kampova koje bi finansirala Australija, tvrdeći da se radi o velikom rasipanju novca koje neće odvratiti azilante od namere da dolaze. Međutim, Džulija Gilard je rekla da je Kanbera prihvatila preporuku ekspertskog panela da ponovo otvori kampove koje je pre desetak godina ustanovila tadašnja konzervativna vlada.

Prema njenim rečima, zakon koji će omogućiti deportaciju azilanata biće danas predstavljen australijskom parlamentu, koji završava letnju pauzu. Odluka Džulije Gilard, kako ocenjuje Asošijeted pres (AP), označava spektakularno povlačenje njene vlade iz usijane političke debate o načinima da se spreči dolazak azilanata u Australiju u trošnim, ribarskim brodovima.

Pre nekoliko meseci, dva takva prenatrpana broda potonula su ili su se nasukala usled nevremena tokom samo jedne sedmice, a veruje se da se tom prilikom udavilo 90 azilanata. Posle ovih tragičnih događaja, vlada je naručila ekspertski izveštaj i juče je usvojila u načelu sve njegove preporuke.

Cilj ekspertskog tima na čelu sa bivšim šefom generalštaba Angusom Hjustonom bio je da zaustavi priliv švercerskih brodova sa azilantima time što bi uklonio svaku prednost koju bi oni dobili time što bi se dokopali australijskog tla. Pri izradi izveštaja, u obzir su uzeti predlozi svih glavnih političkih stranaka koje su oštro suprotstavljene u vezi sa azilantima.

Veliki korak unazad

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel ocenila je juče objavljene preporuke iz izveštaja kao veliki korak unazad u australijskoj izbegličkoj politici. Više od 7.000 azilanata, uglavnom iz Avganistana, Iraka i Šri Lanke, uspelo je da se dokopa australijskog Božićnog ostrva od početka ove godine. Oni su tamo doplovili u više od stotinu brodova. Mnogi Australijanci zaziru od sve većeg broja azilanata koji stižu do australijskih obala, i ovo pitanje se pojavilo kao pretnja opstanku vlade Džulije Gilard na parlamentarnim izborima 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari