Australija se bori sa novim talasom pandemije, Sidnej u lokdaunu 1Foto: EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI

Australija se bori sa nekoliko klastera infekcija delta sojem korona virusa koji je zarazniji, pa stručnjaci upozoravaju da je zemlja u najopasnijoj fazi od izbijanja pandemije.

U Sidneju je uveden lokdaun kao i u Darvinu na istoku zemlje, u Pertu su maske ponovo obavezne a moguće je uvođenje strogih mera nakon što je jedan građanin koji je boravio u Sidneju pre više od nedelju dana testiran pozitivno.

Južna Australija najavila je od sutra uvođenje novih ograničenja.

Australija je do sada bila mnogo uspešnija od drugih razvijenih zemalja u sprečavanju širenja korona virusa pa je zabiležila manje od 31.000 slučajeva zaraze i 910 umrlih.

Delta soj je podigao uzbunu zdravstvenih vlasti, posebno u situaciji kada je samo pet odsto stanovništa potpuno vakcinisano.

Većina novih slučajeva zaraze potiče od vozača iz Sindeja koji je 16. juna bio pozitivan na delta soj, koju se smatra zaraznijim. On nije vakcinisan, navodno nije nosio masku i sumnja se da se zarazio dok je vozio stranu vazduhoplovnu posadu sa aerodroma u Sidneju.

Vlasti su upozorile da dvonedeljno zaključavanje Sidneja, koje je počelo u petak, neće smanjiti stopu zaraze.

Savetnik za zdravstvenu politiku rekao je da vlada treba da razmotri ubrzanje vakcinacije skraćivanjem perioda između prve i druge doze vakcine  sa 12 na 8 nedelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.